Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Zabeljena Rodica

Jaka Ortar
Julijske Alpe | Rodica | Smučišče Vogel - planina Suha - Rodica
Julijske Alpe | Rodica | Laški Rovt - Planina Suha

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 550 m

Start z Visokega Orlovega roba (enoseda Šija) okoli 13h v megli in pršenju. Sneg je nekoliko umazan, proti pl. Suha je kar nekaj smučin, veliko rušja gleda iz snega, zato se je dalo smučati kljub megli. Snežna odeja je bila na površini zaradi pršenja mehka, mokra - veselec.

Z V. Orlovega roba sem smučal v prvo konto proti JV, nato pa na sever do markirane poti in po njej do 1450 m na pl. Suha. Na pribl. 1700 m sem prišel pod bazo oblakov.

S pl. Suha na Rodico skozi žleb; sneg je bil omehčan, le na nekaj krajših mestih trd. Ves čas sem hodil s smučmi brez srenačev, kože so odlično prijemale. Žleb nad pl. Suha je tako zdrsan, da kljub odjugi ni bil omehčan, tam sem moral cca. 15 višincev peš po stopinjah.

Sčasoma sem spet prišel v meglo, pršilo pa ni in tudi sneg ni bil nad 1750 m nič omehčan; k sreči je bila površina groba, ne poledenela.

Snežne razmere so bile za spust do pl. Suha odlične; sprva pomrznjen grifig sneg in večinoma poglihana podlaga, tik nad Ulcami se je že zdelo, da se bo prediralo, vendar se je dalo najti dovolj trd sneg. Do tam je bilo smučanje omejeno zaradi slabe vidljivosti (megla).
Žleb je steptan/zdrsan kot smučišče. Pod žlebom je bil sneg moker, zoprno se je prediralo.
S pl. Suha proti dolini slabe razmere, gnilec, še najlažje je šlo po zdrsanih smučinah predhodnikov. Po cesti obup, mehko, da sem se moral še malo potiskati, sicer bi se ustavil.
Brez ustavljanja in škode na smučeh se da pridrsati tik nad Laški Rovt, tam je nekaj metrov kopnine, nato pa naprej prav do glavne ceste.

Glede na pomanjkanje snega je kar neverjetno, da se da smučati skoraj 1500 višinskih metrov - prav do dna doline. A smuka ni kaj prida.

P.S.: Morda se kdo sprašuje, zakaj samo 1 zvezdica, ko pa so vendar bile razmere nad pl. Suha odlične, za 4 zvezdice? Zato, ker ne moreš smučati le teh 400 m s 4 zvezdicami brez naslednjih 1000 m z 1 zvezdico.
Se vam zdi to smiselno?

  • Peči v megli
  • Lepa Suha
  • Nad žlebom

Zadnja sprememba: 23.02.2023 ob 21:29

Povej naprej:

Poglej si še

Visoko, da je sneg

Visoko, da je sneg

Visoke Ture, skupina Goldberg | Krahköpfe
Dr. Aleš Ekar
Plan

Plan "B", skok na kraljico

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Hochalmspitze (3360m)
Janez Javoršek GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...