Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

vsega, tudi tisto kar nočeš

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 600 m

Cesta je že pri domu v Kamniški Bistrici zasnežena, proti Jermanci ni prevozna, da se pa z veliko vragolijami in višjim štirikolesnim vozilom peljati do razcepa: tovorna žičnica Kokrsko sedlo - Jermanca. A to močno odsvetujem, saj je obrniti avto v pol metra mehkem snegu pravi projekt. Tako si nekateri že zjutraj zelo zapletejo turo. Precej bolje je iti peš od planinskega doma.
S kožami se da hoditi po cesti na Jermanco in višje čez vse prečke nad sotesko Sedelščka, a je pri prečenju plazovin bolje odpeti smuči, saj je zelo trdo.
Smuči sem naložil na hrbet pri zgornji Griči, kjer postane za vzpon s kožami prestrmo. Nekaj deset metrov pod kočo sem jih spet zapel in odšel do najvišje vzpetine na sedlu, zahodno od zastavice.
Vreme ni sledilo željam, zgoraj je severni veter čez sedlo sušil meglo, pod kočo pa je bil več stometrski pas nikakršne vidljivost, ki je motila sproščujočo smuko. Nižje je bila pod meglenim pokrovom vidljivost ok.
Zgoraj, pod kočo sem smučal nekaj sto metrov ob sledeh (spihano, napihano, pršič), potem pa s prečko pod ostenje Brane proti izteku Bosove grape in okoli spodnjega dela vzhodnega Kaptanskega grebena in navzdol v desno do skoraj Kaptanskega plazu in na uhojeno, lepo smučljivo stezo (pod Bosovo in čez gozd lep pršič). To varjanto se da smučati ob količinah snega kakršne so sedaj, ta strm gozd je eden najlepše smučljivih v Kamniških hribih. Je pa za nepoznavalce lahko problematičen, saj so vmes pečine. Cesta čez Jermanco je ob robovih po mehkem snegu lepo smučljiva do podna....
Odkar smučam v Kamniških hribih je vsakih nekaj sezon možna smuka do koče v Bistrici. Pred leti sem dve različni sezoni smučal do podna mimo Rokovnjaških lukenj in Galerij, kar je ene vrste eksotika.

  • Iz Jermance pogled na Malo Kalško goro, Kokrsko sedlo, Dolge stene, Kogel, Štruco in Skuto - vrh v megli.
  • Pri pastircih
  • Savinjčani nam pošiljajo lepo vreme, mi pa lutamo v megli
  • Sedlo s Planjavo
  • del Turske gore, Rinke, Savinjsko sedlo, Mrzla gora.
(Savinjsko sedlo nima vidnih TS sledi)
  • brez sledi, s te distance deluje vse v kloži
  • ko se vidljivost pod kočo izboljša, pičim navzdol, a so momenti dobre vidljivost malenkostni

Zadnja sprememba: 16.01.2021 ob 19:19

Povej naprej:

Poglej si še

Lepo na Kosmatem

Lepo na Kosmatem

Julijske Alpe | Ratitovec, Kosmati vrh
Franci Pogačar
Sleme

Sleme

Julijske Alpe | Vrtaško Sleme | Z Belce
Bojan Ambrožič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...