Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Vetrovna Zadnja Mojstrovka

Uros Ilic
Julijske Alpe | Zadnja Mojstrovka | Preko Velike Mojstrovke

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 800 m

Vstanem ob štirih, da do desetih z obveznostmi zaključim prvi polčas. Parkiram na Vršiču kot enajsti avto. Kolikor vidim po pobočju sami pesaki. Začnem s srenaci in nato na taktičnem mestu na dereze. Precenim hitrost preubuvanja in me ujame senca. Na Vratcih mocno piha. Ponovno se preubujem sele na izravnavi pod Malo Mojstrovko kjer imam na suhem
balvanu malico. Nadaljujem proti cilju. Travniku. Naenkrat se zaooblaci. Spremenim nacrt poti in zagrizem strmino na Veliko Mojstrovko. Ravno se pravi cas, da tri zaplezane alpiniste preusmerim na varno.

Zaradi oblakov sneg ne odjenja. Moja trma pa tudi ne. Popusti torej oprema in ko zlomim srenac, preidem na dereze. Veter na Veliki Mojstrovki ne delim z nikomer in ko preko vzhodnih vesin opazim napad trojice jo urno poberem po grebenu na Zadnjo Mojstrovko. Ko zacne rahlo naletavati si na grebenu pripnem smuci in pricnem s smuko. Travnik bo ze pocakal.

Prvih par zavojem grifig. Odlicno. V petem pa me zagrabi skorja in nehote naredim levji preval. Mukoma iscem snezno podlago, ki bi zdrzala neznega docenta. Najdem jo sele tik ob steni grebena, kjer se spustim v izravnavo in nato naprej v balvanski labirint, ki je tu na zahodni strani se odlicen. Prsic mi oddtehta gornjo skorjo in z zanosom se se drugic ta teden spustim v drevesnico. Tokrat skrajno zahodno, tik ob steni, kolikor je to glede na malo snega se mozno. A smuka tu je danes ogabna. Sonce ni uspelo zmehcati povsem zvozenih pobocij. Trpim jaz. Trpi oprema. A nekako pretrpiva oba in po gozdni poti se spustim pod cesto, ki pripeljelje iz Trente. Po povratnem vzponu na Gorenjsko se ob treh popoldan vsedem v zadnji avto na prelazu in se cudim soferju, ki ga je tako postrani parkiral.

Zadnja sprememba: 28.01.2022 ob 19:38

Povej naprej:

Poglej si še

Fejst vetrovno okrog Ponce

Fejst vetrovno okrog Ponce

Julijske Alpe | Velika Martuljška Ponca | V Veliko Dnino
Matej Mejovšek
Miganje na Migovcu

Miganje na Migovcu

Julijske Alpe | Konjski vrh | Severno pobočje
Andrej Erceg

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...