V strminah nad Tamarjem
Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 600 m
Z Anžetom sva danes ne prav zgodaj (napovedano je bilo izboljšanje vremena sredi dneva) iz Planice odšla proti Jalovčevemu ozebniku. Špura pri koči neobičajno zavije proti slapovom v Črnih vodah, nekaj deset metrov pred njimi zavije desno, proti sredini doline in nad gozdov se priključi ustaljenim tirnicam...
Lepa špura čez osrednji najbolj strm del doline omogoča lep vzpon le mestoma je trd grifik sneg in je treba biti pozoren, ker kože slabše primejo.
V ozebniku je spodnji del že malo posut s kamenjem, višje do ožine je vse belo in lepo. Ožina ima zanimiv greben po sredini, po katerem je trd suh sneg, v levem delu je led, v desnem pa precej kamenja (gledano v smeri smučanja). V ozebniku sva bila s smučmi danes prva, pred nama je bil pešak, ki pa je na izstopu lijaka zaradi slabe vidljivosti obrnil. Midva sva smučala s sedla nad Jezerci. Zgoraj je bila slaba vidljivost, a enakomerna podlaga do ožine in kontrasti temnih sten je omogočalo lepo smuko. Na grebenu na najstrmejšem in najožjem delu se v širini smuči smuča odlično, se je pa potrebno vrteti skorajda okoli svoje osi....
Spodaj sem zapeljal do špure, ki vodi proti Kotovemu sedlu, po njej hodil do balvana, potem pa zasukal v smeri Malega Jalovca in Grape na SZ greben. Nekje na polovici 400 metrske grape (višinska razlika identična Jalovčevemu ozebniku) sem še enkrat smuči dal na nahrbtnik in v odličnih razmerah vzpon zaključil v zatrepu snežišča, kjer je 30 metrov višje le še stena. Smuka vse do ostroge Jalovca 400 metrov nižje fenomenalna, zgoraj je zelo strmo in "nič" prostora za pripravo in štart smučanja. V osrednjem delu doline je sneg že odjenjal, smuka odlična, spodaj pred gozdom je bilo mehko, a s takšno širino smuči se lepo glisira, da izpod krivin šprica mokrota.
Pri koči v Tamarju me je počakal Anže, spotoma sva "pobrala" še Milojko. Današnja izbira ture v senčno dolino Tamar je bil zadetek v center črne....
Komentarji ob slikah na povezavi.
Več informacij
Zadnja sprememba: 18.09.2022 ob 08:51