Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

V sili še hudič muhe žre

Jaka Ortar

Ko ni časa za kaj drugega, je čas za Begunjščico. Brez nekega vnaprej določenega cilja, ker nisem vedel, koliko je sploh še snega na strmini.
Okoli 6:30 z Ljubelja, sneg je sicer pomrznil, a pod Šentancem bolj za okras.
Na smuči sem stopil nad prvo strmino (kje je ta globok prečni kanal za odvod vode iz hudournika, 1150 m). Kljub pomrznjeni podlagi je šlo ok, nad kočo Vrtača špura cikcaka in ni naluknjana, tako da ni bilo problema.
Opazil sem, da je zelo veliko snega naravnost nad Šentancem, kjer sva z Markom pred 2 letoma smučala zanimivo kratko diretissimo http://www2.arnes.si/~mcuder/dnevnik/160318.html
Ocenil sem, da bo sneg na Šentancu držal pešca, zato sem šel ves čas po plazu kar peš - z derezami. Res je držal.
V Križu sv. Ane so bile razmere zelo dobre, ni bila samo tanka skorja, ampak malo bolj na debelo pomrznjen sneg, tudi ni bilo globokega udiranja (smer poteka čez rušnat hrbet). Sem pa opazil, da so ponekod pod poprhom najnovejšega snega skrite skalne mine. Gor grede sem meril naklon, na spodnjih 90 m konstantno napeto okoli 55°, zgoraj se poravna na okoli 40°.
Spust po smeri pristopa okoli 8h je bil super, trdo, vendar zelo grifig in poravnana podlaga, le na 2 mestih nekoliko zoprno napihan sneg (snežani razek), da sem raje samo zdrsel mimo. Sredi strmega odseka me je presenetila skrita skalna mina, a je bilo okoli toliko prostora in tako poglihano, da sem se brez težav ujel.
Smuka po smeri je bila še najboljši del, za 4 zvezdice; Šentanc je bil še fajn pomrznjen in od sredine navzdol precej razbit. Pod Šentancem je na najbolj osončenih delih sneg že spustil in se je udiralo (skorja), zato sem se raje držal bolj desno pri steni na robu sence, tam je bilo ok.
Prismuča se do 1150 m.

Zadnja sprememba: 03.11.2018 ob 21:57

Povej naprej:

Poglej si še

2x pod Kriško

2x pod Kriško

Julijske Alpe | Pod Kriško steno
Polona Fonda
gneče ni niti tu

gneče ni niti tu

Kamniško-Savinjske Alpe | Ledinski vrh | Iz Belske Kočne (s severa)
Peter Pehani

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...