Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Turnosmučarski čredni nagon

Marijana & Marko

Turni smučarji, ki so ob najinem prihodu na izhodišče ravno pričeli z vzponom na smučeh po zasneženi cesti z Neveje, so bili zelo obetaven znak. Precej slabše je kazalo vsega nekaj minut kasneje, ko sta prva turaša že sestopala s smučmi na ramah. Da nista bila noro zgodnja, so dokazovali psi, ki so bili še lepo zalepljeni na smučeh: "Kein Schnee". V takem se ne smeš dati zmotiti, psihološko sva se pripravila, da ne obrneva. V uvodnih desetih minutah sva zatem srečala ducat sestopajočih turašev, ki so nama vsi za permej zatrjevali, da je cesta kopna. Psihološka priprava je bila dovolj trdna, da naju čredni efekt ni zavedel. Očitno je en sam videl kopno cesto (prva serpentina), ostali so pa samo poslušno obračali. Cesta je bila pravzaprav v povsem solidnem stanju, nazaj grede sva peš prehodila en sam okljuk z dodatkom in spodnjo prečko ...

Ko se cesta zravna, sva odvila desno skozi hosto v smeri Špika nad Nosom. Vse do višine 1650 m ni prav nobene snežne podlage, samo nekaj novega snega od prejšnjega tedna, a se je dalo hoditi na smučeh. Višje snega dovolj, zgoraj je vse noro zafrajhano, razmere pa povsem (z)mešane. Od pomrznjenih in požlejenih delov, do vseh sort klož. Višje v smeri je bil večinoma mehak sneg (taka ali drugačna kloža) na pomrznjeni podlagi, ki je konkretno spodnašala pri smučanju. Marijana je zaradi površnosti pri zapenjanju okovja uspela odleteti takoj v prvem ovinku, saj ji je odpelo slabo pripeto smučko. Glede na pomrznjeno podlago se je uspela ustaviti šele v večjem kupu napihanega snega nekaj deset metrov nižje. Na srečo normalka razen povsem vršnega dela ni preveč strma.

Pod smerjo sva prečila daleč v desno (vmes neugodno iskanje prehoda na požlejeni vesini), da sva ujela linijo proti koči Brazza. Na višini 1650 m, kjer zmanjka stare podlage in je samo nekaj suhega snega iz prejšnjega tedna, se je bilo potrebno z goljufanjem narediti čim lažjega in iskati napihane linije. Pri 90 kg sem problem razrešil in prismučal do ceste. Marijani pri 60 kg ni bila tako lahkotna in je šla 100 vm peš; starost smuči je pri goljufanju težnosti očitna prednost.

  • Montaž
  • Špik nad Nosom in Špik nad Špranjo
  • Tovorno živinče
  • Na fotki ni Marijana. Na vršni glavi Špika nad Nosom sva se križala še z enim parom. Oglasita se za original.

Zadnja sprememba: 30.12.2019 ob 20:23

Povej naprej:

Poglej si še

Kosmatica čaka več snega

Kosmatica čaka več snega

Karavanke | Kosmatica
Silvo Baznik
Smučarsko zelo zanimiv tritisočak

Smučarsko zelo zanimiv tritisočak

Visoke Ture, skupina Goldberg | Sandkopf
Bojan Ambrožič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...