Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

..., turni smučar pa gre Na Žlebe

Peter Pehani

V sili vrag še muhe žre,
turni smučar pa gre Na Žlebe!

V teh neugodnih razmerah nisem imel druge ideje za prezračenje ... Voda je drla na cesto, se vsipala z neba, šele malo pod Gilbertijem se je spremenila v moker sneg. Gor sem šel - navzgor gledano - po levi (3-4 presledki/-čići), dol po desni (umetni sneg zvezno do avta). Novega snega je pri koči morda 20-30 cm, že 200 višinskih metrov nižje pa niti centimetra!

Jaz običajno ture ocenim še po parametru, kolikšen je čas, preživet na snegu (t_s), v primerjavi s časom, preživetim na cesti v avtu (t_c). Običajno izbiram ture, kjer je čas na snegu večji (t_s > t_c) ali vsaj enak (t_s ≈ t_c) času na cesti. Danes sem to svoje pravilo zelo prekršil (t_s << t_c)! :-)

Ko sledim objavam na Snežaku in Sevškovih Razmerah, bi lahko turne smučarje glede na to, kje večinoma smučamo/jo, razdelil v tri skupine: domačijci, gastšiturenfarerji ter kombinatorci. Domačijci (paradni konj se mi zdi npr. Franci P.) iz neznano-znanih razlogov tako obožujejo/-mo naše hribe, da smo se pripravljeni prebijati tudi po gozdu in borovcih, travi in kamnih, samo da ostanemo na domači grudi. Nagrajeni so/smo z ugodnim razmerjem t_s > t_c, tudi t_s >> t_c. Gastšiturenfarerji so v zadnjih letih hitro rastoča skupina, ki večinoma višinske metre nabira po avstrijskih planjavah, užitek teh zares prostranih snežnih flank pa neredko plača z veliko cestnimi kilometri in neugodnim razmerjem t_s ≈ t_c, t_s < t_c ali celo t_s << t_c. Kombinatorci kot najštevilčnejša skupina delajo/-mo eno in drugo. :-)

Čisto druga tema: Najamem (kupim?): med 28.12. (ali vsaj 30.12.) in 2.1. bi si, seveda ob ustrezni "uporabnini", sposodil do 3 otroške turne komplete (smuči-vezi-psi) dolžin med 115 in 140 cm (turne pancarje pa že imamo). Če je kdo ZA, naj se mi javi na 031 631 504.

Zadnja sprememba: 21.12.2019 ob 19:26

Povej naprej:

Poglej si še

Cinika

Cinika

Kamniško-Savinjske Alpe | Krvavec
Marijana & Marko
Optimist

Optimist

Zahodne Slovenske predalpe | Stari vrh
Bojan Ambrožič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...