Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Trdo vijuganje po kralju KSA

Klemen Štular

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.575 m

Ze par dni si ogledujem streho grintovca, koliko snega pade/dez, koliko snega sploh se je. Napoved je lepa z nekaj vetra zato se ne obotavljam in startam proti Grintovcu. Ze dolgo nisem zasledil kaksnega opisa zato ne vem kaj pricakovati. Koliko snega, do kam se je sneg, koz niti nisem nalimal na smuci. Pogled iz avta izgleda kot da snega ni. Hm pa vseeno probajmo, tudi ce je kondicijska tura. Obut v tekaske cevlje skocim cez tasko in v vstopu v dolino se vedno nikjer snega. Malo si ze govorim kaj je bilo tega treba, ampak cene druzga na strehi je.
Na moje presenecenje prehitim dva isto misleca kot js, pogled mimo njiju pa najde zacetek resnejsega snega. Recemo par stavkov se preobujemo in ze sibam naprej v pancarjih (smuce so bile na nahrbtniku celo pot.) Sneg je beton ampak se da priti do vstopa na streho brez derez. Tam nataknjem dereze na hitro preverim ce je izstop iz jam se smucljiv in sibnem proti vrhu. Potrebno je bilo nekaj previdnosti ker je bila streha zabetonirana, na nekaterih delih pa je napihana sodra (babja kaj?) In ti hitro odnese derezo ker se odlomi cel cmok.
Zastartam po strehi kjer se mi nekaj casa udira do vrha pancarja, zgornji del pa je bil malo boljsi. Spremljajo me zimske temperature in veter po celotni strehi. Plan je bil da na vrhu malo pocijem se nauzijem D vitamina, pa se je plan spremenil ker veter ni bil niti malo prijazen. Ker sem prisel na vrh v 2.35h (7.40na vrhu) sem odsmucal v trdem. Na zacudenje so smuce lupile zgornjih 2cm snega ki je bil zaradi vetra in vcerajsnjih padavin zmrznjen nekaj na pou. V spodnjem delu strehe poprecim na jame in na drugo stran kjer je bil edini smucljiv prehod. Tam pa je bilo najtezjih 100m danes ker je bil cisti led in nekih cca 35 stopinj naklona.

Z parimi zelo kratkimi prekinitvami smucanja sem prismucal do solidnih 1575m.n.v kar je dalo okoli 1000v.m. smucanja po grintovcu in to 28. Maja.
Smucanje na strehi je bilo za oceno 5, spodaj pa malo slabse zaradi ledu in betona. Verjetno bi 2 uri spremenili streho nevem p ce tudi spodnji del.

Ce bi ugibal bi rekel da je bilo to eno izmed zadnjih smucanj po grintovcu v tej sezoni. Par toplih dni pa bo ze prevec nosenja med snezisci.

  • Cez tasko
  • Snezisce po dolini proti Suhadolniku
  • Na vrhu
  • Leden, meni najbol tezaven del danes
  • Iz zimske v poletno opremo
  • Kje je sneg

Zadnja sprememba: 17.09.2022 ob 22:41

Povej naprej:

Poglej si še

Končno lep dan

Končno lep dan

Julijske Alpe | Stenar | Z vrha čez Sovatno
Franci Pogačar
Vecerna tura

Vecerna tura

Julijske Alpe | Rodica | Proti planini Suha
Sun Ra

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...