Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Tiha Velika Mojstrovka

Uros Ilic
Julijske Alpe | Velika Mojstrovka | čez Pripravniško na V. Mojstrovko v Drevesnico

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 800 m

Po uvedbi mladičev v alpsko smučarsko šolo in vrtec se iz Kranjske gore odpeljem na Vršič. Sonce se prikaže pri Mihovem domu. Na prelazu je skupina tujih kandidatov za gorskega vodnika, ki se podijo gor in dol po plazu in so edini ljudje, ki jih danes srečam.

Startam ob 10:00. Direktno na srenače. V smeri NŠG. Tik pod njo obrnem in nadaljujem proti Mali Mojstrovki. Občudujem razglede. Niti sapice. Ko se prične prelomnica smučina izgine in borbanje z mehkim snegom se prične. Sekam zgolj stopinje predhodnika pešaka. Ob steni razmislek. Desna grapa ali smučanje, to je sedaj vprašanje. Odločim se za slednje. Fantazija. Grifig. Odbrušeni snežni kristali se mi prašijo v usta in nos. Po prečki se ustavim na sončni izravnavi, kjer malicam in malo podelam “od doma”. Ko sonce izgine za steno sem ravno pripravljen za pripravniško grapo. Razmere za plezanje so čudovite. Le dve lopati belega pogrešam pri obeh skalnih skokih. Pri prvem me stena spomni, da smuči ne nosim v A temveč diagonalno ko se z vso dinamiko potegnem navzgor, smuči pa se zabijejo v steno in me sname dol. Neprijetno. Si bom zapomnil za naslednji skok.

Ko zlezem iz grape sem nagrejen s soncem in novimi čudovitimi razgledi proti Z. Pobočje Male Mojstrovke prečim na smučeh, ki nato dobijo pse in srenače in začne se čudovit vzpon. Ker sneg dobro drži izberem strmino po kateri pridem na greben, ki vodi k Zadnji Mojstrovki po katerem nato uživaško pristopom na sam vrh. Pogledi seveda nenadomestljivi. Jalovec in Mangart, Tamar in Rateče. Pa očak in Kanjavec, itd. Vse ne dlani. Nikamor se mi ne mudi. Nikjer nikogar. Brezvetrje. Sonce.

Odmučam naravnost dol po grifig flanki. Prečim v desno pod steno in se spustim v izravnavo, kjer je med gosto posejanimi balvani pravi veleslalom. V Drevesnico smučam po sredini oz. rahlo desno, nižje pa zavijem pa v levo, ker že lovim poslednje bele prehode med travnatimi pobočji. Po gozdni poti se izogibam kamenju. Kolikor toliko uspešno. Zvezno smučanje od vrha do zaključka. Nekaj dni še. Ponovno na pse in proti prelazu. Utrujen a srečen.

Tudi tretji post izolacijski dan je bil imeniten. Gorski zrak blagodejno vpliva na katar, koraki pa tudi niso več tako počasni. Juhuuu, še smo tu! Le kaj mi prinese jutri.

Zadnja sprememba: 26.01.2022 ob 21:24

Povej naprej:

Poglej si še

Nad meglo

Nad meglo

Karavanke | Korenščica
Domen Zupan
Filzmooshoerndl 2187

Filzmooshoerndl 2187

Nizke Ture, Radstädter Tauern | Filzmooshoerndl
Status Connected

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...