Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Teden pršiča

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 500 m

Prvi teden novega leta 2021 je minil v izrednih turno-smučarskih pogojih. Obilica novega snega je dobesedno zasula zahodnejši del naših gora. Kot se je že velikokrat zgodilo, je količina novozapadlega snega proti vzhodu zaradi južnih in zahodnih front precej manjša. KSA imajo za tak koledarski čas povsem normalne količine snega, vse drugače je v Julijcih in Karavankah. Sam sem pomeril količino novozapadlega snega na planini Konjščica. V 12 urah, ga je zapadlo 60 cm. To pomeni, da je močno snežilo in pomeni tudi, da so se plazovne razmere poslabšale, v praksi je to pomenilo, da smo imeli več dni četrto stopnjo nevarnosti plazov. Velik problem so poleg obilice novega snega predstavljali še zelo močni vetrovi, ki so na VSE strani gora nakopičile ogromne klože napihanega snega.
Spodaj pri slikah sem napisal nekaj podrobnosti ob plazovih, ki sem jih opazil v dosedanjih dneh leta 2021.
Opozoril bi pa rad še na nekaj podrobnosti, ki kar preveč bodejo v oči. Na Snežaku je bilo letos objavljeno 64 opisov tur od teh je bilo 30 objav s štirimi ščiti za "občutek varnosti" in kar 18 objav s PETIMI ščiti. Kje vidim največjo težavo teh opisov "občutkov varnosti". Pokazatelj, kaj so zmožne narediti spletne objave pršiča čez ušesa, izjemnih flank....bombastičnih razmer.....
Parkirišča na kmetijah so polna pleha, slaba volja še pred začetkom ture, še slabša volja, ko so ob povratku na steklih avtov zataknjene vijolične polivinilaste vrečke. A vse to je skorajda nepomembno, če objave vabijo na smuko neizkušene, nepozorne... Veliko letošnjih turašev je začelo smučati - to sezono! Eden glavnih vzrokov je zaprtje smučišč in nedovoljen izhod na smučanje v druge države. Podatki iz Avstrije kažejo, da se je zgodilo podobno kot pri nas, le da je masa ljudi v Avstriji, ki bi namesto smučišč za smuko uporabljali nedotaknjene gore še veliko večja. Trgovine so turne opreme izropane že nekaj mesecev. Slovenijo je to udarilo decembra, ko se je vedelo, da smučišča ne bodo obratovala kot prejšnja leta.
V gore in turno smuko se je podalo ogromno neizkušenih ljudi, in v četrti stopnji nevarnosti plazov objavljati, da so plazovne razmere za pet ščitov je do vseh teh škodljivo in zelo neodgovorno.
Opozoril bi na naslednje dejstvo, danes je v gorah spet snežilo, dopoldan je v Julijcih zapadlo več cm novega snega, padal je skoraj v brezvetrje, kar je zelo dobro, a prekril je vsa, še od prej nevarna področja. Previdnost bo še kar nekaj časa glavna zaposlitev v naših hribih (pršiča bo za vse dovolj, če le ostanemo živi in zdravi). Preobrazba poteka zelo počasi. Včeraj je bilo na prisojnih straneh na 2000 metrih -14 st.C, danes na isti višini, na severnih še kakšno stopinjo manj.
Srečno v naslednjih tednih.

 • Vzhodni greben Ablance, že vstop v dolino proti Studorskemu prevalu je
 • Spodnji del malega Draškega vrha - vzhodno od Srenjskega prevala.
(južno pobočje - napoke klož)
 • Pod Viševnikom, plazovina je segla sto metrov v precej poraščen gozd.
(južno pobočje)
 • Veliki Draški vrh, kjer je običajni zimski pristop (v levem delu slike).
 • Približan isti del
(južno in jugo vzhodno pobočje)
 • Strm gozd (35 st.) pod Plesiščem. Dvajsetmetrska čistina je bila dovolj za kložast plaz - čelo plazu 80 cm,
(zahodno)
 • Po petdesetih metrih, grapa polna plazovine (glej prejšnjo sliko)
 • Pod markirano potjo Studorski preval - Vodnikov dom.(južno pobočje Tosca)
 • Dravh, spodaj čez ožji del plazovine potaka markirana pot Lajnar- zgornja Sorica
(južno pobočje)
 • Ablanca, plaz doseže dno planine Konjščica.
(JV ostenje)
 • Nad Železnico v Karavankah.
(južno pobočje)
 • Viševnik, deset metrov nad razpoko so pešaki veselo zgazili do vrha. Glede na (ne)signal ni nihče imel plazovne žolne.
(južno pobočje)

Zadnja sprememba: 10.01.2021 ob 20:35

Povej naprej:

Poglej si še

Odmaknjeno

Odmaknjeno

Karavanke | Kresišče
Karavanke | Murnovec
Domen Zupan
Suha

Suha

Julijske Alpe | Čez Suho
Bojan Ambrožič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...