Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Super tura, ki ji spodnjih 200 m manjka 20 cm sneg

Darko Mulej

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.600 m

Samo flike snega na 1500 m visokem izhodišču niso obetale nič dobrega. Potem smo se brez opisa in gps sledi po spluženi cesti še malo lovili levo desno in ko so eni že obupali, so se vremena nam nenadoma razjasnila: tako dobesedno s soncem, kakor s pogledam na široke strmine, z našim ciljem Hochgrubenkopf v daljavi. Vzpon je potekal brez težav, raznih zadnjih 20 vm, kamor je samo eden prišel s smučkami (izpostavljeno).
V okoliških gorah je bilo videti kar pestro vremensko dogajanje, naš cilj pa je bila izgleda dovolj nizko, da se je veter ustavil že prej. Tako da je bilo na vrhu prav prijetno posedeti na klopci pri ene minus petih stopinjah.
Smuka je bila najboljša na desni, za kar se je bilo treba potruditi čez travnato prečko. Marsikje je za estetski vtis pomagal čez noč zapadli sneg in zaradi že relativno pozne ure je bila podlaga ravno prav odjenjana.
Skozi gozd se je potem s primerno tehniko (in/ali pa materialom, ki ga ni preveč škoda) presenetljivo dalo prismučati tako rekoč do avta, če odštejem par smotanih bodečih žic. Ker sva zgrešila en desni odcep nad kočo (do katere je spluženo), sva 'morala' prečiti eno 100 metrsko gozdno poseko (en del izpostavljen).
Tura je res lepa, a trenutno v spodnjih 200 vm manjka ene 30 cm snega, pa za vikende bi znal biti problem s parkiranjem.

Ali kot se hvalijo lokalni smučarski zanesenjaki:
Der Hochgrubenkopf hat sich in den letzten Jahren von einem "Geheimtipp" zu einer sehr beliebten Tour entwickelt. Kein Wunder angesichts des wunderbaren und abwechslungsreichen Ski-Geländes!

  • Okoli je bilo vreme bolj spremenljivo
  • Izpostavljen greben tik pod vrhom
  • Prvi zavoji pod vrhom
  • Slika s parkinga (na 1500m) ni bila obetavna

Več informacij

https://www.bergfex.si/sommer/kaernten/touren/skitour/22070,hochgrubenkopf/

Zadnja sprememba: 21.02.2020 ob 21:27

Povej naprej:

Poglej si še

Top tura v top ambijentu

Top tura v top ambijentu

Julijske Alpe | Kanjavec | iz Krme
Zo Ran
Na viharnem vrhu

Na viharnem vrhu

Rieserferner-Villgratner Berge | Hohes Haus
Miha Debevc

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...