Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Struška z napako II

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 970 m

Vreme je bilo, je in bo. In bilo je tudi danes, za povrh pa še prav lepo. Zagnane turno smučarske četice zato ni bilo treba tri in polkrat prositi, da stopi na smuči in se mladostno zažene s Pristave proti Struški. A že po uverturnih petih minutah hoje, ko pride čez senožet na cesto, poklapano ugotovi, da smuke po njej žalibog ne bo, saj so jo holcarji do Križovca splužili tako temeljito, da od snega na njej ni ostalo skoraj nič. Razen če smučar ne premore niti kančka usmiljenja do svojih smuči.

Dobro razpoložena četica se s Pustega Rovta zagrize po solidno uhojeni pristopni smučini, speljani po poseki in gozdu, v strmino do kolovoza, po njem pasira Belsko planino in po dobrih dveh urah stopi na vetrovni vrh. Iluzorno bi bilo pričakovati, da danes v teh koncih ne bo nikogar. Sončno vreme je premamilo nebroj somišljenikov, tako pohodnikov kot turnih smučarjev, ki so si na Struški zaželeli radostnih zimskih doživljajev.

Za začetek zime je smuka prilično ugodna in topogledno ni kaj jadikovati. Snega na grebenu je zaradi vetra sicer nekoliko manj, zato zna kakšna skrita skala iz zasede iznenaditi nič hudega slutečega turnega smučarja. Na žalost svojih smuči je bil pisec kar dvakrat žrtev tovrstnih pripetljajev, a brez katastrofičnih posledic. Do Belske pl. prevladuje celec, večinoma nekoliko kompaktnejše sorte, ki od turnega smukača, ki mu je mar za umetniški vtis, zahteva večjo dozo truda in trupelne gibkosti. Tupatam se najde tudi kloža. S planine do Pustega rovta nekateri prašijo po lepo zasneženem kolovozu, pogumnejši pa skrenejo z njega in med drevjem in po poseki jurišajo v bajnem celcu diretisimo do rovta. Pela naprej do Križovca je čisto solidna, tam pa se smučarju zastavi usodna dilema: ali do Pristave odštorkljati po cesti ali pa uprizoriti veseloigro turnosmučarskega rodea skozi hosto in si skrajšati cestno štorkljanje za dober kilometer. Ker je četica vesele narave, se seveda odloči za veseloigro.

Uspeša smukotura z majhno napako se seveda zaključi v topli izbi krčme Pristava ob joti, obari, štrukljih z ocvirki in obveznem piru.

Za vse, ki še ne verjamejo v obstoj snega, so se z njim cepili in uživali Metoda, Nada, Sonja, Živa, Gregor, Boštjan in Miha

  • nismo sami
  • Naša četica
  • Belska pl.
  • bla, bla
  • konec rodea

Podrobnosti o aktivnosti

https://www.gpsvisualizer.com/display/20211205120905-28228-map.html

Zadnja sprememba: 06.12.2021 ob 20:49

Povej naprej:

Poglej si še

Hruška Rožca

Hruška Rožca

Karavanke | Hruški vrh | Jugozahodni greben
Bogdan Jamšek
Debu vrh

Debu vrh

Julijske Alpe | Debeli vrh (Pokljuka)
Bojan Ambrožič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...