Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

srenači so imeli nadurno delo

Janez Javoršek GRS
Julijske Alpe | Kredarica (2541m) | Z vrha čez sedlo Rž - Kredarica

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 500 m

Včerajšnja tura je nakazala česa danes ne smem poskušati presmučati. Senčne ali pa vsepovprek presmučane južne strani. Premrzla, jasna noč je zabetonirala stare sledi in še tako lep sončen dan tem brazdam ni mogel do živega.
Kredarica.
Ja vsaka stvar je za kaj dobra. Avto se prisloni v Kurji vasi, že samo po zemljevidu začne glava pečt, tako daleč je izhodišče, a ko se zažene starega dizla....zgoraj na gori Kredarica sem v ljubem miru čakal skoraj eno uro in nekaj pred 13. uro popoldan smučal v fenomenalnih razmerah. Za razliko od Barbare je bila to moja najboljša smuka s Kredarice odkar smučam!
Dolina Krme je bila zjutraj mrzla in trda kot beton, a nič posebnega ne bi to bilo, če nebi bile sledi speljane milo rečeno, bedasto. Nekdo je spodaj še pred "Pri Debeli bukvi" zapustil območje markirane poti in zasukal konkretno v plazovine pod Draškimi vrhovi. Ponekod se sled dvigne tudi več kot petdeset metrov iz dna doline in markirane poti. Plazovine pod Draškimi niso "kr neki", balvani in kepe so skoraj neprehodne in to v dolžini več kot kilometra!! Videl sem vzpenjajoče z odpetimi dilcami, z montiranjem derez, z bentenjem, pizd...če nisi tam ne verjameš. Takoj, ko sem to opazil sem poiskal območje markirane poti in z lahkoto opravil z vzponom. Tudi kasneje sem smučal v območju markirane poti zelo dobro, lahko rečem odlično. Sledi - kao neka špura v pobočja Draških vrhov bo tja navlekla večino ljudi, to se zna vlečt še dva, tri mesece. Svašta, kaj naredi instagram folk!

Trda špura je skorajda nujno zahtevala srenače čez celotno traso vse do Kredarice. Jaz sem jih snel le na Vrtači in Malem polju. Večinoma sem hodil izven sledi (špure, pešakov), ker je bilo manj naporno. Smuka izredna vse do ob Kurici, ki je bila v zgornjem delu že v senci, a lepo smučljiva po trdem. Mimo Planine zgornja Krma ves čas višje po levem bregu, naravnost v kanal do Malega polja, kjer se zapelje v senco. Podlaga je ostala tako trda, da omogoča odlično divjanje do izhodišča. Cesta mimo Kovinarske koče in proti Radovni je kot bob steza, trda, tudi ledena, a tako divjaška, da sem komajda pri avtu zaustavil podivjane smuči. Situacija in rdečkasta vrečkica na steklu avta me je hitro vrnila v realnost. A kaj bi to, smuka je bila odlična. Vrečko so imeli na steklih vsi, ki so parkirali v Kurji vasi. Nekateri nismo ovirali prevoznost ceste, pa če bi prišel avtobus, a to je druga tema.

(trije ščiti za občutek varnosti, so za hojo navzgor zaradi trdote)

  • komentar slike je pod povezavo

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipM33FAZmWG4Hn4ssvdoEqFxUvNXzKPmOw34j1qH2ezp7KMwl2zDivQ9yBm6OmTQ1w?key=OHFiamprb2Voa3E3MHBtWXNIdFpoT25FdVkxdnBn

Zadnja sprememba: 28.02.2021 ob 21:12

Povej naprej:

Poglej si še

Vrh nad Peski

Vrh nad Peski

Julijske Alpe | Vrh nad Peski | Lepena-Krnska jezera-Pri Kasarnah-Piramida-Vrh nad Peski
Gorazd Zupan
Osamljena leva grapa Vrtače

Osamljena leva grapa Vrtače

Karavanke | Vrtača | Leva grapa
Drejc Kokelj

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...