Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Splitboard dan zahodno od Ljubelja

Samo Virant

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 900 m

Turo sem začel pred predorom Ljubelj, kjer je ratrak močno olajšal hojo proti Zelenici. Na smučke se gre lahko že praktično s parkinga. Pred vhodom v Centralno grapo Begunjščice sem srečal somišljenika in skupaj sva se podala proti cilju. Zaradi vse večjih klož, sva nekje na polovici grape, po večkratnem testu prereza snežne odeje, iz varnostnih razlogov raje obrnila. Bordanje nazaj do Doma na Zelenici j bilo odlično - mehak, rahlo vlažen sneg, ki ni motil vijuganja. Sem bil pa srečen relativno velikega naklona pobočja, ker bi drugače počasi že ustavljalo.

Od Doma na Zelenici sem nadaljeval po markirani poti na Suho ruševje. Pot je bila že delno narejena (hvala ratrak in predhodnik) in vzorno speljana čez zasnežen gozd. Ruševje v dolini je skoraj povsem prekrito s snežno odejo, ven gledajo le še posamezni vršički in skale na spihanih delih. Od sedla (med dolino Zelenice in vhodom v Ruševje) navzgor sva s predhodnikom vlekla svežo gaz - v zavetenih predelih se je podlaga predirala cca 15 cm, drugod pa je smučka tekla gladko po površini. Proti vrhu sedla je podlaga postajala vse trša, ni pa bilo čisto poledenelo. Bordanje s sedla je bilo odlično vse do dela, kjer se zaključi melišče in začne ruševje. Tudi tam sem z nekaj previdnosti, ohranjanjem hitrosti in navigiranjem med vršički ruševja in skal v enem kosu pribordal do vse do gozda. Na delu, kjer se dolina Suhega ruševja združi z dolino, ki poteka od Zelenice proti Stolu se začne uživaški powder!

Navdušen nad razmerami sem se pred bordanjem nazaj na Ljubelj povzpel še na Vrh Ljubeljščice. Kljub pozni uri (15.30) še ni bilo ledeno. Navzdol bi bilo bordanje čista uživancija po powderju, a so predhodniki močno razrili pobočje. Je bilo pa tako vsaj več priložnosti za izvajanje trikov.

Bordanje od Zelenice do Ljubelja je bilo zadovoljivo - malo razrito, malo udiranja. Za tiste, ki se bojijo izzivov pa je na izbiro tudi zratrakiran rahlo poledenel del vse so parkirišča.

Na parkingu se je gnetlo sankačev, ki so komaj čakali da preizkusijo novo urejeno progo - z razlogom - delovala je namreč vrhunsko

Podrobnosti o aktivnosti

https://strava.app.link/YSrRfHRXHlb

Zadnja sprememba: 19.09.2022 ob 20:24

Povej naprej:

Poglej si še

Snega in obiska precej

Snega in obiska precej

Zahodne Slovenske predalpe | Porezen | iz Davče
Maja Lušina
Kobla

Kobla

Julijske Alpe | Kobla
Tomaž Makuc

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...