Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Snežnik in medved

Uros Ilic

Med vikendi na Sviščakih v snegu ob 13 uri parkiram zraven Marka, lokalni zgovorni GRSjevec in Ivorja. Po kratkem uvodnem nošenju smučk (izključno zaradi gozdne vleke, saj je sicer snega še dovolj) s psmi na vrh Velikega Snežnika pridemo v siloviti burji. Oblaki zakrivajo pogled na Kvarner. Pravzaprav na momente zakrivajo skoraj tudi lastno roko. Smučarska očala so zato že davno zamenjala sončna.

V zavetišču ob koči Draga Karolina se pripravimo na spust po severnem pobočju v Veliko Kolobarnico. Priprave so tudi psihološke, saj pričakujemo silovite refule vetra na vrhu grebena kjer si bomo morali zapeti smuči pred spustom. Izkušnje nošenja surf deske v neurjih postanejo neprecenljive, saj se veter v smuči zaletava z ogromno silo, ki Ivorja skoraj prevrne ob hoji preko do golega skalovja spihanega grebena.

Prvih deset metrov je vidljivost par metrov, podlaga pa povsem ledena. Nato pa se začno večati zaplate z vetrom nanošenega suhega pršiča in vsak zavoj postaja za odtenek bolj mehak. Po tretini strme flanke se nekoliko izboljša tudi vidljivost, tako da smuka postaja čedalje boljša. Še posebno ker moč vetra precej oslabi. Zaključek je že odličen in v trdem pršiču zaključimo povsem spodaj v vrtači, kjer psom dodamo srenače in začnemo tipaje iskati sedlo med Srednjim in Malim Snežnikom. Od tu odsmučamo po južnem koluarju do klasične poti na Veliki Snežnik. Po poti nato po mehkem snegu med ruševjem in nižje pod, okoli in nad podprtimi drevesi skoraj do kapelice Sv. Gabriela.

Pri avtu si izmenjamo kontakte in razidemo ob misli, da močnejšega vetra na Snežniku nikoli več ne bomo doživeli. Če to reče skoraj 60 letni Marko, ki je na vrhu nekajkrat tedensko zadnjih 40 let bo verjetno že držalo.

Bonus odlične nove družbe, dobre snežne podlage in malus silovite burje pa bilanco dneva še ne zaključijo. Predno odidem domov namreč v neposredni bližini opazim velikega rjavega medveda, ki med snežnimi zaplatami išče hrano. Ker mu prvi zeleni listi očitno dišijo bolj od preznojenega gornika lahko naredim nepozaben video. Po parih minutah mirnega srečanja odhlača globje v gozd.

Hvala materi naravi za čudovito doživetje, zaradi katerega si bom ta medvedji turni smuk za vedno zapomnil.

Zadnja sprememba: 18.04.2021 ob 00:57

Povej naprej:

Poglej si še

Gulash supe

Gulash supe

Julijske Alpe | Prisojnik | Južno pobočje (po poti)
Primoz Vrhovnik
Stres nad Vršičem

Stres nad Vršičem

Julijske Alpe | Mala Mojstrovka | na Drevesnico
Edo Krnič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...