Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Smuka ki gate trga

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.900 m

Sredi dneva se pripeljemo na parkirišče pri Lucknerhausu (po obratu proti dolini Teischnitztal) in se v sneženju odpravimo proti koči Glorerhütte. Spodaj je dovolj kontrastov in vzpon ne povzroča orientacijskih težav. Višje, ko se odlični smučarski tereni znebijo grmovja in dreves je ob sneženju in slabi vidljivosti edina orientacija tovorna žičnica s stebri. Malo ljudi se je odpravilo v takem vremenu na turo, zato redke osamljene jezdece opazujemo pri smučanju, kjer se bolj kot ne, le prebijajo v nikakršni vidljivosti. Pod kočo z Rokom gledava vremensko napoved, ki se je ta dan že dvakrat spremenila. Od sonca in dobrega v popoldnevu, se je spremenila v bolj realno, torej sneženje do večera. Aida je vztrajala na dopoldanski napovedi, prav trmasto naju je prepričevala, da se bo zdaj, zdaj spucalo. Upanje je dal, kar konkreten veter pri koči in strupen mraz (blizu - 15 st. C).
Včasih se stvari odvijejo bolje kot v filmu... Koča je bila na presenečenje vseh - odprta. V veži se pripravljamo za smuko, ko uleti oskrbnik in nas povabi v toplo notranjost. Prijaznost možakarja, ki nas na kredo pogosti ne bomo pozabili. Iz zasanjanosti nas po eni uri predrami nažiganje sonca čez zafrajhano okno. Odsmučamo v dobri vidljivosti in po sto metrih nazaj nataknemo kože. Prvi resen hrib SZ nad sedlom s kočo je zgledal odlično. Zagazim do vrha v divjem tempu s podporo sonca in dobrot iz koče.
Hrib nima imena in tudi ne v zemljevidih določene višine. Naši višinomeri so se ustavili na 2880 metrih, v grebenu SZ bolj poznan Weißser Knoten je deset metrov višji. Zgornji del je prestrm, zato smo smuči naložili na rame.
Že vzpon je nakazoval odlične razmere. Več kot dvajset centimetrov novega je bilo težko zgaziti, a pogled na od vetra zaščiteno pobočje je "sezulo".
Smuka nima komentarja, ustavili smo se spodaj pri avtu, kjer je bilo kak cm manj pršiča. Noro.

  • Proti koči Glorerhütte so bili orientacije le še stebri tovorne žičnice.
  • Po uri pavze v koči, ga nismo mogli pustiti nedotaknjenega...
  • Spodaj koča na sedlu.
  • Prestrmo za vzpon s kožami.
  • Na celotnem področju smo ostali sami.
  • Aja, kaj pa smuka?
GRDO!

Zadnja sprememba: 26.03.2024 ob 21:23

Povej naprej:

Poglej si še

Težko je lepše za včeraj še pika na i

Težko je lepše za včeraj še pika na i

Julijske Alpe | Kanjavec | iz Krme
Peter Burja
V iskanju dobrih strmin

V iskanju dobrih strmin

Julijske Alpe | Prisojnik | Južno pobočje (po poti)
dejan jazbinšek

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...