Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

"škarje in platno" ima v rokah MEGLA

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.600 m

Danes sem imel namen smučati z vrha Golbergspitze, "prvega soseda" precej bolj popularnega in poznanega Hoher Sonnblicka. Vreme, predvsem megla me je na 2650 metrih obrnila, težava je bila predvsem, ker nisem več vedel kje točno sem. Jezero Bret, južno od vrha je obkroženo s strmimi stenami, da si pod nobenim pogojem nisem hotel zakomplicirati situacije in tam ne najti izhoda. Ob tako slabi vidljivosti tudi nisem točno vedel koliko je še do sonca, ki je tak čas bil na višini okrog 3000 metrov (doma sem kasneje pogledal zgodovino kamere na Sonnblicku in videl, da je ob pol desetih vršni del piramide Goldbergspitze še gledal ven iz megle, uro kasneje je šla megla tudi čez višino Sonnblicka (3100m).
Snega je na izhodišču ravno še toliko, da se brez težav prismuča nekaj deset metrov do avta, višje je močan potok izdolbel vrsto "mostov", a zaradi nizke temperature je sneg ostal zelo trd in omogočil smučanje vsepovsod. Rampa, ki je dokaj eleganten dostop do zgornjega dela je v teh razmerah prehodna v derezah, naklon ni večji od 40 stopinj, a je zaradi nekaj centimetrske skorje naporen in terja previdnost zaradi plazu.
Smučanje v zgornjem delu bolj v iskanju mojih sledi pri vzponu, rampa (preveč) trda, nižje trdo in se zaradi tega zelo elegantno prismuča do avta. Višje od gozdarjev ki nad zaselkom pospravljajo od vetroloma podrta drevesa sva bila z Milojko sama. Tipično za Zirknitztal. V zraku je le vonj po lisicah in na nebu - velike ujede!

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipPVpAPDUlAEfZlJ0mAal-xgrcfUjhkKjQUNK6wW_680ETR1xk0RcJQyaDwm_VaAqw?key=RVJJVVhTbjc4cElSTFNSOXlkR3htWWJNSV8tT2xn

Zadnja sprememba: 14.04.2019 ob 11:42

Povej naprej:

Poglej si še

Megla z Ementalcem

Megla z Ementalcem

Julijske Alpe | Prestreljenik | Vzhodno pobočje
Marijana & Marko
VM (vražji_metek, velika_mojstrovka ali v_megli?)

VM (vražji_metek, velika_mojstrovka ali v_megli?)

Julijske Alpe | Velika Mojstrovka | Vzhodne vesine
Marijana & Marko

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...