Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Simboliki ne ubežim

Mitja Kandare
Julijske Alpe | Križ | turni smuk iz Vrat

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.350 m

Danes sem bil pa jaz na Križu. Ne bi preveč razpredal o simboliki, a je vsaj simpatična. Prvenstveni cilj je bil sicer Stanič s Kota, tako da nisem namensko šel tja zaradi imena, da me kdo res ne bo imel za malce čuknjenega. Prepričal me je jutranji pogled na sveže flanke, ko sem se peljal nad Mojstrano v dvomih, kako se bom matral do Studenca na prvotno zastavljeni trasi, če je le kaj snega. Počaka za drugič.

V Vratih parkiram kak kilometer od Aljaževega doma. Ena 20-metrska flika je preprečila moji nizkopodni mobilni enoti, da bi se prebila naprej. Malce višji so šli do parkinga brez težav. Oprtam kapelico in jo 45 min nesem do snega. Zamenjam superge za pancerje in po stopnicah sledim trem predhodnikom, ki so kasneje, ko smo se pri avtih ponovno srečali, hvalili smuk s Stenarja prek Sovatne. Pri prvi izravnavi nataknem smuči in lahkotno meditiram do sence pod Stenarjem. Najstrmejši del vzpona v senci do razcepa Križ/Stenarska vratca opravim kar na derezah, saj je beton neizprosen. Danes ni popustil. Sledi ponovno lahkotno vzpenjanje vse do vrha, srenači so pomagali. Ko pridem pod vrh, raztovorim smuči in odškrabljam še na vrh gore. Velikonočno malicam malce nižje, nato se zapodim.

Po grebenu najprej trdo, nato veselec do sence pod Stenarjem, kjer te čaka beton, a ne za dolgo. Zamenja ga ponovno odličen surf sneg vse do superg. Sledi še malo kolovratenja po suhem in smo. Super.

Obiskanost slaba, en pred mano, zgolj dva za mano. Trije so jo mahnili, kot rečeno, na Stenar. Za Cmir je izgledalo malce več prometa.

Zadnja sprememba: 18.04.2022 ob 16:37

Povej naprej:

Poglej si še

Sonce, veter, sneg in potica

Sonce, veter, sneg in potica

Julijske Alpe | Kredarica (2541m) | Z vrha čez sedlo Rž - Kredarica
Marija Volk
Weisssee spitze 3518

Weisssee spitze 3518

Vzhodne Retijske Alpe | Weißseespitze
Status Connected

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...