Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Silber-eck, v sijaju zlata

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.250 m

Izhodišče za turo na Silbereck je isto kot za turo na sosednji (vzhodno) Oblitzen. Torej, v St. Michaelu im Lungau je potrebno zaviti levo za Zederhaus, po kakem km izven kraja je levo smerna tabla za vas Muhr (10 km). Izredno lepa dolina se le blago dviga, skozi vas Muhr se zapeljemo do zaselka Untern Fall še predno se cesta začne dvigovati v desni breg doline, zavijemo levo čez ozek mostiček, nadaljujemo po ozki, strmi asfaltirani cesti še 1.5 km in parkiramo ob cesti pri domačiji Reit (1200m). Orientacija je lahko tudi čudovita kapelica ob še bolj čudoviti domačiji.
Na ostrem ovinku pod domačijo se v južni smeri začne strm kolovoz, kljub visokim temperaturam v tem tednu, je še vedno zasnežen. Po kakem kilometru vzpona močnejša zasnežena cesta zavije levo in malce navzdol (proti Oblitzenu), tam se je potrebno držati desne poti, ki se blago vzpenja desno ob potoku Altenbergbach. Dolina se v slapovih zaključi v strmi stopnji, zavije se desno v nenormalno strm gozd, po nekje 150 višincih se strmina unese, gosto poraščen gozd se umakne redkim macesnom in kmalu se spredaj pojavi izredno lepa planina z lično kočo (Ruepbauern Alm). Višje je smer pristopa jasna, vzpon poteka po udobno široki dolini, kjer je levo ostenje Oblitzena, desno pa ogromno nepregledno ostenje Silberecka. Smer pristopa je JZ, šele v zgornji krnici, ki jo zapirajo greben Oblitzena, Kessel Spitze in Silberecka, se smer obrne povsem na sever v smer že vidnega južnega žlebu (Südrinne). Zgoraj nad izstopom žlebu je levo deset metrov višje vrh s križem. Na vrhu so razgledi izredni, dovolj je visok, da so kot na dlani vrhovi med dolinama Maltatal in Pöllatal, Ankogel, Kölnbreinspitze, severno vsi najvišji nad Zederhausom in Waldom.
Spust z vrha po strmem traku trdega, zapihanega snega, začetek žlebu strm, a s fenomenalno odjenjano podlago. Celoten žleb ima od 40- 45 st. naklona. Nižje podlaga navdušuje, kljub skorajda povsem severni orientiranosti so temperature naredile odlične razmere. Spodaj so čez strm gozd stare sledi z "bob" stezo omogočile fantastičen spust v sicer slabi zasneženosti. Prismučal sem do izhodišča z dvemi desetmetrskimi prekinitvami v spodnjem delu.
Silbereck je fantastičen smučarski vrh. Seveda je potrebno v obzir vzeti tristometrski žleb, ki pa z malo sreče pri razmerah ponudi izreden strm spust. Tura ni nek ekstrem v dolžini (večji del je precej strmo), premagati pa je potrebno nekaj več kot 1600 višincev.

  • Ruepbauern Alm, levo SZ ostenje Oblitzena.
  • Začetek krnice nad planino. Zadaj levo Balonspitze.
  • Zatrep krnice z Južnim žlebom na vrh Silberecka, levo nad izstopom žlebu.
  • Fantastične razmere za dereze in obeti smuke so odlični.
  • Žleb ima precej podobne karakteristike kot Južni žleb v Hochalmspitzu.
  • Južno, od leve Schober, vsi trije Malteiner Sonnblicki, Lanicheck in Hafner desno.
  • Vrh Silberecka (2810m), levo Hafner, ob križu v daljavi Ankogel, pred njim Petereck, desno Kölnbreinspitze.
  • Spust je možen z vrha po tem trdem in strmem traku, do sedla kjer se začne južni žleb.
  • Ne vem, kako bi bilo lahko boljše.
  • Tako nenaporne smuke že dolgo nisem doživel.

Zadnja sprememba: 28.03.2022 ob 14:21

Povej naprej:

Poglej si še

ZADJI IZIH SEZONE

ZADJI IZIH SEZONE

Karavanke | Suho ruševje
Sun Ra
Luštna čoftica

Luštna čoftica

Nizke Ture, Radstädter Tauern | Grosse Kesselspitze
Barbara Dekleva Jenčič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...