Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Samotni Križ

Dušan Kuralt
Julijske Alpe | Križ | turni smuk iz Vrat

Ob 5h štartava iz Vrat. Malo po stezi, malo po plazu, malo pa kar tako. Do snega se hodi cca 1h. Ker je bil tam naklon kar konkreten, sva smuči pustila še za pol ure na ruzaku. Da se še malo ogrejejo. Ko po poldrugi uri stopiva na smuči, je bil mukotrpen pristop kmalu pozabljen. Da s Križem ne bi bilo nobenega križa,pa je poskrbel sneg, na katerem nama je občasno kar konkretno spodrsavalo. Kljub temu sva po dolini izpod Stenarskih vratc kar hitro nadaljevala in prišla do roba Kriške stene, kjer se je odprl razled proti Razorju in Prisojniku, pa tudi Križ ni bil več daleč. Na sam vrh nisva rinila, počakala sva par metrov prej, do kamor se je prišlo s smučmi. Sonce je prav prijetno grelo, kar je ena od prednosti spomladanske (poletne) smuke, tako, da sva v miru občudovala res lep razgled.
Smuka navzdol je bila vredna vsake kapljice znoja, ki jih navzgor ni bilo malo. Ravno prav odjenjan, da se je lepo slalomiralo. Da ni šlo prehitro, pa poskrbijo poletne temperature. Tudi po srednjem, bolj ravninskem delu pa je šlo brez cukanja.
Kar prehitro je bilo veselja konec. Smuči na ruzak, malo štorkljanja po poti, ko spet naletiva na sneg, sva si dala duška še na pancarjih. Stilsko mogoče ni bilo ravno najbolj dovršeno, je bilo pa učinkovito. Višinci so kar konkretno kopneli. Posledica je bila, da sva se spustila preveč levo in je bilo potrebno uporabiti osnovne veščine drvarjenja, da sva spet prišla na pot. V Domu sva si malo napolnila rezervoarje, nato pa še tistih par metrov do avta.
Nazaj grede sva srečala pet sotrpinov, to je bilo pa vse, kar je danes lezlo in smučalo v teh koncih.
Poletne temperature v dolini so zredčile vrste turnih smučarjev.
Kaj hočemo,letošnja sezona je res dolga.

Zadnja sprememba: 11.12.2022 ob 16:52

Povej naprej:

Poglej si še

Ikonične Ledine

Ikonične Ledine

Kamniško-Savinjske Alpe | Ledinski vrh | Jezersko
Dr. Aleš Ekar
Pozabljena Dnina

Pozabljena Dnina

Julijske Alpe | Velika Dnina | krnica
Marija Volk

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...