Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Sam na vrhu

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Z Velikim vrhom v grebenu Košute bi vas, željne odmevnih turnosmučarskih novic, seznanil že včeraj, a se je na poti proti Gorenjski na mobilcu iznenada izpisal mesić, da doma pušča radiator, in gora je tako morala do danes počakati na svojega turnosmučarskega predatorja, da ji vzame mero. Z jemanjem mere je začel ob pol desetih pri -10°C na plačljivem in z avtomatsko zapornico opremljenem parkirišču, štiri ovinke pod Matizovcem. FYI, parkiranje stane 4 € na dan, avtomat pa prebavlja tako kovance kot kreditne kartice.

S smučmi na širokih ramenih mož odštorklja do Matizovca, tam stopi na smuči in odcucka proti vrhu. Akoprav je bil na gori že mnogokrat, je bil ugodno presenečen nad genitalno potegnjeno pristopno smučino, ki je z jase (1310 m), kjer se odcepi od markirane poti na Kofce, vodila skozi lepo prehoden gozd in se izognila vsako leto bujnejši gošči pod Matizovčevim travnikom, ledinsko poimenovanem Matizovčov travәnk. Zahvala predhodnikom za špuro - izobraževanje je vsekakor permanenten vseživljenjski proces. Zaradi impozantnega plazu, ki se je utrgal pod grebenom med Velikim vrhom in Toplarjem in se z višine ca. 1900 m transportiral približno 300 višincev nižje do uravnave nad grabnom, se mož varno drži levega grebena, saj bi silno rad še nekaj časa sukal smuči in tudi kaj pametnega pribeležil za Snežakovo čitalstvo. Po polčetrti uri umirjenega tempa stopi na vrh. Če ga je na vršnih pobočjih še mrazil severovzhodnik, pa ga na vrhu začuda vzradosti brezvetrje.

Ko si z živežem iz bisage priveže dušo, se postavi na smuči in smelo zareže v trd predelan sneg. Sestopno veleslalomsko smučino vleče proti plazu, saj je tamkajšnja flanka popeglana lepše kot pobočja, po katerih se je privlekel na vrh. Razmere so sanjske in možu, lebdečem v turnosmučarskem transu, ne preostane drugega, kot spustiti smuči z verige in jih v nebrzdanem divjem plesu goniti do ekstrema. Števec višincev se odvrti z nadsvetlobno brzino in 500 pravljičnih mine, kot bi mignil. Najlepše flanke je na žalost konec. Do parkirišča moža nato zabava kompilacija hostarskega rodea, užitkov v fragmentih celca, bitk s skorjo in kložo, žlajfanja po gozdarskih drčah, hiperfrekvenčnega vijuganja po kolovozih, prebijanja čez potoke in grape in, ko ga končno le sreča pamet in si uboge smuči zadega na rame, še cestni marš do avtomobila.

V sončem torku je v turnosmučarski samoti užival Miha.

  • Veliki vrh nad Matizovčevim travnikom
  • Veliki vrh
  • lavina
  • Plaz in njegov začetek - rdeča puščica
  • Košuta
  • Košutica
  • proti Zelenici

Zadnja sprememba: 07.02.2023 ob 21:57

Povej naprej:

Poglej si še

Snežni trak z vrha

Snežni trak z vrha

Dolomiti | Piz Boe | Južne vesine
Marijana & Marko
Murreck 2402

Murreck 2402

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Murreck 2402
Status Connected

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...