Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

S pogledi na prvake skupine Kreuzeck

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.200 m

Včeraj sva z Mitjo izkoristila sposobnost štirikolesnega pogona in se iz izhodišča pri elektrarni v dolini Wölla Tal odpravila na Großer Griedelkopf. Hrib nima veliko obiska, k temu pripomore predvsem področje, ki ima nekaj znanih in bolj popularnih vrhov, kot sta Hochkreuz in Kreuzeck, katerega ime ima tudi celotna skupina. Področje ima sloves predvsem spomladanskega smučanja, k temu pripomorejo v normalnih zimah velike količine snega in cesta iz doline (Stall), proti izhodišču pri elektrarni in spodnjem zajetju vode, ki je lahko zaradi nevarnosti snežnih plazov zaprta z zapornico že pri zadnjih hišah v Stallu.
V tej sezoni je seveda povsem drugačna zgodba. Cesta je prevozna že celo zimo, a s kakšnim oprijemom na cesto, se pride do elektrarne, pa je druga zgodba. Cesto ob takih količinah snega čistijo zaradi vzdrževanja elektrarne, sedaj je ledena in prevozna s štirikolesnim pogonom ali verigami. Kasneje se brez težav prismuča do izhodišča (1225m). Višje je snega zelo veliko, hribi nekje nad 2000 metri so zasuti s snegom.
Lani smo s Tomažem H. &Co. poizkusili v slabem vremenu in zaradi nikakršne vidljivosti obrnili, včeraj sva z Mitjo ocenila, kje smo zaključili in hvalabogu, smo to takrat storili še pravi čas!
Inverzija in izredno toplo vreme nama ni bilo pisano na kožo, a je močna koprena sredi dneva le malce zaustavila preobrazbo snega. Smučanje je bilo tako po raznovrstni podlagi, a splošen vtis na koncu je bil zelo lep.
Na gori sva bila sama, en dan stare sledi so le pomagale pri dostopu, smučala sva, kot že velikokrat na zadnjih turah, kjer naju je volja!!

"Pri spustu z avtom v dolino, sem pustil ugasnjen motor, že tako sva bila kriva za famozni ogljični odtis in odjugo čez celotne Alpe....??, Naslednjič, obljubim, bom šel s smučmi peš iz Ljubljane!"

  • navzdol brez elektrike
  • Navzgor brez motorja z notranjim izgorevanjem

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipO45dLcGxAQXVnIMrb1QXkEL23iDMdI-EbhN1ex3Ri56ONj8uQ0pSPv5V_qvXnJNw?key=MFFGejg5WGJZeUQ3TjFGcFdkbE9MSThsUk9MYnFB

Zadnja sprememba: 17.09.2022 ob 21:14

Povej naprej:

Poglej si še

VV na VM

VV na VM

Julijske Alpe | Velika Mojstrovka | Vzhodne vesine
Jernej Ekar
Ankogel lepo precenje in spust po lepem ozebniku

Ankogel lepo precenje in spust po lepem ozebniku

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Ankogel | normalka
Sun Ra

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...