Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Regionalna turna smuka

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 900 m

Smuka z Kranjske rebri? WTF je pa zdaj to? Saj to se za turnega smukača, ki da nekaj nase, ki se kot manekenke v reklamah za ličila ceni, ki se je pred dobrimi tremi desetletji na smučeh veselo kotalil s Triglava, ja ne spodobi. Ali glej, časi so pač taki, da v sili še hudič muhe žre in ako nas umna oblast varje pred zločesto kugo tako, da nam blagovoli v breg sopihati samo na tiste vrhe, kjer se nedolžni in vladarja boječi duši ne more zgoditi nič hudega, se turni smukač žalibog sprijazni tudi s tako neuglednim kucljem, kot je neka Kranjska reber.

Sin, ki rad suka smuči in še raje pa volan fotrovega avtomobila, zato zapelje svojega cenjenega roditelja na Črnivec. Od tam oba odcuckata v sivem vremenu po cesti proti Kranjski rebri. Po dveh ovinkih jima postane dolgčas, zato brez obotavljanja skreneta s ceste in urežeta diretissimo na Plešivec čez čistino, kjer je pred ducatom let še kraljevala hosta, a jo je tedaj odpihnil tornado. Hotela sta si nekoliko pobliže ogledati breg, ki sta ga nameravala presmučati, da najdeta najboljšo smer. Snega namreč ni v takih množinah kot v Julijcih, zato je teren precej razgiban, pod snegom je veliko ostankov drevja, štorov, korenin, iz snega pa štrli mnogo šib, grmovja in drugega rastja, ki se trudi najti svoje mesto tam, kjer je bil nekoč gozd.

Po precej ojuženem snegu se prebijeta do vrha. Zadnjih 100 višincev je gozdnatih. A pozor! Minister za gozdarstvo opozarja: v led uklenjene smreke se nadvse rade lomijo, zato se pred hojo skozi gozd posvetujte z gozdarjem ali drvarjem. Tako je kakih 50 m daleč od nič hudega slutečega para iznenada shrljivo počilo in na tla je zgrmela polovica smreke.

Z vrha Plešivca se spustita dobrih 100 višincev na sedlo, z njega pa naskočita še Kranjsko reber. Čeprav se pridelanih višincev ni nabralo bog ve koliko (ca. 770 m), je bilo cuckanje zaradi coklov pod smučmi kar naporno. Sin in foter sta med potjo tako zrasla za dobrih 20 cm. Če začneš v južnem in končaš v suhem snegu, so cokli nujno turnosmučarsko zlo.

Smuka v celcu po vršni flanki je fantazmagorična. Ker flanka ni baš dolga, sta se sin in foter potrudila do začetka hoste naštepati čimveč umetelnih zavojev. Tudi v hosti do sedla so smuči uživaško kolobarile med debli. S sedla se še enkrat povzpneta na Plešivec in odsmučata med smrekami do čistine, kjer v nekoliko težjem snegu uprizorita vijuganje, ki sicer ni na vrhunski turnosmučarski ravni, je pa v danih terenskih in snežnih pogojih še vedno dopadljivo lastnim in mogoče tudi tujim očem. Po cesti do Črnivca prehitita nekaj družin z veselimi otročički na saneh in smuko, ki je – čeprav le s Kranjske rebri in Plešivca – daleč presegla pričakovanja, zaključita ob avtu na parkirišču.

Za vse, ki ste verjeli slabi vremenski napovedi in ostali na kavču, sta uživala Žiga in Miha

P.S.: Naslov priloženega videa bi se moral glasiti Na Plešivec in Kranjsko reber in ne na Pršivec.

  • Pod vrhom Plešivca
  • Cokli
  • Minister za gozdarstvo opozarja ....
  • Jabolko ne pade daleč od drevesa
  • Pod vrhom Kranjske rebri
  • Mladost norost
  • Na čistini

Podrobnosti o aktivnosti

https://www.gpsvisualizer.com/display/20210102131209-29013-map.html

Zadnja sprememba: 02.01.2021 ob 22:12

Povej naprej:

Poglej si še

Romanticna tura na soncni zahod

Romanticna tura na soncni zahod

Kamniško-Savinjske Alpe | Veliki Zvoh | Križisce
Sun Ra
Smučišče Soriška planina & Kobla

Smučišče Soriška planina & Kobla

Julijske Alpe | Soriška planina, Šavnik
Darko Mulej

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...