Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Prstani namesto ledene Skute

Primoz Vrhovnik
Kamniško-Savinjske Alpe | Koroška Rinka | Severna stena v območju poti

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.600 m

Jo zareževa s Klemnom ob polni luni smučat proti Jezerskem. Po Lovski proti Vadinam , ko prideva do prve flike snega cca 200 m pod kočo, zapiknem palico v sneg in se mi takoj porodoijo misli, da bo najin prvotni cilj smučanje v Stebru Skute težko izvedljiv, kljub temu da je kar veliko snega nad 1700m. Pobočja do vstopa v Steber zalita in zelo trda okoli osme ure. Začetek obetaven, malo pred skalnim obokom ,kjer smer zavije levo-prečka je bilo ledeno- glanz. Po skupnem zedinjenju ugotoviva ,da s smučanjem ne bo šlo, malo sitna sestopiva nazaj in greva malo pogledat naokoli proti Savinjskemu sedlu. Pomrznjen sneg nama omogoči ,da hitro prideva ob prečenju ostenja do izpod Križa.
Klemen predlaga ,da malo pogledava in poplezava po ostenju Koroške Rinke v obmučju poti, kjer je na začetku izgledalo zanimivo,osončeno. Plezanje ugodno, vendar sneg je bil zelo trd in sva nekako oba slutila da tu seveda ne bova smučala, vendar sva še malo nadaljevala in se nato odločila ,da imava dovolj sestopnaja po strmih vesinah. Nadaljujeva s plezanjem v območju poti proti vrhu, kjer je v prvem delu kopen del z jeklenicami , nato malo levo-desno-gori doli naokoli , dvakrat sva zagledala markacije in v daljavi ponovno jeklenice,kar nama je pomagalo pri orejentaciji proti vrhu, dvakrat malo izven po svoje ,kjer se so se nama zdeli logični snežni prehodi v strmem svetu. Vršnji del poti je bil kopno-leden.
Na vrhu zagledavo zasneženo pobočje Kranjske Rinke in hitro sva gor. Odsmučava po vesinah proti Turskemu Žlebu, zgornji del trd srenec, spodaj proti vhodu v Turski Žeb je bilo nekoliko mehkeje vendar zelo dobro. Snela smuči za 30 metrov in odsmučala Turski Žleb v odličnih razmerah, v žlebu je nekaj kamenja vendar ni moteče-še vedno odlična smučarija .Oprtava smuči na nahrbtnike in se vrneva proti Svinjskemu sedlu, kjer v Mrzlem Dolu zavijeva levo v izrazito grapo-Sestopna grapa ,ki naju pripelje na sedlo izpod Križa, v grapi je bilo še vedno dokaj trdo in hitro sva dosegla vrh grape , malo občudovala lepote in odvijugala proti Kranjski koči, smučarija v tem delu še ob 15 uri fantastična . Prismuča se cca na 1600 mnm. Po dolgem dnevu v pancerjih meni odleže v supergah,Klemen ima pa tako lahke ,da praktično ni razlike, le nekoliko bolj rožlja pri hoji navzdol.
Še najbolj sva bila izpostavljen kakšnemu neljubemu pripetljaju pri vožnji z avtom od Jezerskega do Predvora, ker si nekateri vozniki motociklov preveč dobesedno razlagajo Tomaža Domiclja in komad "zajahaj svojo hondo prehiti kawasaki".

Zadnja sprememba: 08.05.2020 ob 23:33

Povej naprej:

Poglej si še

Pomladna klasika v Kotu - drugič

Pomladna klasika v Kotu - drugič

Julijske Alpe | Kredarica | Iz Kota
Franci Pogačar
Pogledi fenomenalni, smučanje skoraj takšno

Pogledi fenomenalni, smučanje skoraj takšno

Julijske Alpe | Križ | turni smuk iz Vrat
Janez Javoršek GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...