Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Prijeten hlad na treh jurjih

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 2.100 m

Hoja čez ledenike pri vročinskem valu ne obeta prav nič dobrega, a kot ponavadi ne gre vse po planu (napovedih). Še dobro, da je tako.
Včeraj topla noč pri jezu Kolenbrein nad Malto. Zgodaj zjutraj je bilo še vedno 12 st. C, a kmalu se na nebo navleče visoka oblačnost in kaj bi si še več želel za turo proti Ankoglu?
Pri hoji ob jezeru se večkrat pojavi vprašanje. Kolo ali peš? Za kolesarjenje navsezgodaj zjutraj (nekateri še s čelkami) in prečenje vseh precej neugodnih potokov vode je potreba po solidnem kolesu, (v nasprotnem ti razpade pod ritjo). Tudi nekaj strmih vzponov in spustov je potrebno prevoziti. Top izbira je električno kolo (vsak tretji je že tak), a predno v tej vročini komu popustijo živci, bom to temo zaključil. Jaz sem bil peš in ni mi bilo žal.
Odcep steze desno, v dolino Kleinelendtal je mestoma še zasnežen (premalo za kasnejše smučanje) in kolesa so kaj hitro odložena. Večina ljudi - pol ducata, se loti smuke s Mittleres Schwarzhorna, naprej po dolini proti Ankoglu se vrste zelo razredčijo. Dolina Kleinelendtal je fenomenalna, tako navdušujoče ne najdeš prav pogosto. Kontrasti zelene trave, oglušujočih pritokov v glavno vodno žilo (Kleinelendbach), svizcev kar mrgoli, voda je v sneg izdolbla neverjetne votline, previse, jame.....res vredno obiska, pa če se tudi ne gre smučat!
Nekako je bilo že zvečer napovedano, da bomo v breg Ankogla zagrizli trije Slovenci. Res je bilo tako, divjali sta za mano, a me je "rešilo" zgodnejše vstajanje. Zgoraj pri pripravi na smuko sem tako z dvema slovenkama v prijetnem pogovoru predebatiral odlično TS sezono.
Pri hoji čez ledenik Ankogla je sonce povsem prekrila visoka oblačnost, nekaj vetra je hladilo v obraz in že dolgo nisem tako z užitkom in lahkoto prečil izredna prostranstva ledenikov. Smuči sem odložil 50 višincev pod vrhom, ki je nesmučljiv. Greben proti križu je izpostavljen in potreben varnega koraka (skorajda pred mojim nosom je nekaj metrov po skalah padel lokalec, k sreči brez hujših posledic).
Smuka (ob pol desetih) izredno lepa. Čez ledenik nekaj cm mehak sneg, nižje je za Schwarzhorni tja do devete ure dolina v senci in ko je vanjo posijalo sramežljivo sonce so nastale odlične, fenomenalne - spomladanske razmere.
Z nekaj kolobocijami (prečenje snežnih mostov in pomolov), se je dalo prismučati do višine 2050m (1 km do jezera).
Pri jezu je "žgalo" na polno, vsa voda, ki se zliva v potokih in slapovih na cesto ob jezeru zelo prav pride za občasna tuširanja ob zaključku ture.
Na parkirišču že v soboto in včeraj nekaj slovenskih avtomobilskih tablic, z nekaterimi smo preživeli lepo popoldne, z nekaterimi pa smo se očitno zgrešili (Barbara, ...)
Snega je nad Malto, kot že v povprečju nekaj zadnjih let. Bilo ga je v zadnjem obdobju kdaj že tudi več, tak čas. Temperature so na 2000 metrih podobne kot pri nas, višje neke vročine ni, zato je tudi naporna hoja v breg prav prijetna.

  • Jutro v zatrepu doline Kleinelendtal.
Pristop na Ankogel zavije levo v senčna pobočja za Schwarzhorni.
  • Sledi čez Kleinelendkees, Ankoglov severni ledenik.
  • Izpostavljen (vija-vaja) greben proti križu na vrhu.
  • V resnici križ ni na najvišji točki. Kot je v navadi so ga postavili tja, da se ga vidi iz doline (v tem primeru iz Mallnitza).
  • Kot
  • Odlične razmere čez ledenik.
  • Proti dolini Kleinelendtal.
  • Pri nas miši....v Kleinelendtalu njihovi precej lepši in bolj prijazni sorodniki. Svizcev je več, kot je potrebno spakirati čokolade.
  • Nore izpodjede vode. Na tej sem preveč lahkomiselno prismučal nad snežne previse....
  • Kleinelendtal. Ko jo je ustvarjal, si je vzel čas!

Zadnja sprememba: 18.09.2022 ob 00:08

Povej naprej:

Poglej si še

Skok (smučanje) v poletje

Skok (smučanje) v poletje

Dolomiti | Marmolada, Punta Rocca
Bojan Ambrožič

"Zbog žena"

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Petereck
Barbara Dekleva Jenčič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...