Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Preživetje z Debelega vrha

Matej D

Vceraj po sluzbi smo leteli na Pokljuko v zelji po zimski turi in prsicu. Cesta do Rudnega suha, na parkiriscu 10cm rahlo mokrega snega.

Startamo ob 17.15, sicer brez previsokih pricakovanj. Po bliznjici v gozdu do prvega pravega vzpona 10 cm svezega snega, mestoma suh prsic, mestoma rahla skorjica, ampak se kar obetavno. Razmere se s pridobivanjem visine slabsajo. Snega sicer vedno vec, ampak je spihan, zbit in skorjast. Nekje na pol poti sledimo manj shojeni spuri, ki se odcepi levo in navgor, tako da se pod Velikim Selisnikom priblizamo Debelemu vrhu in se povzpneno po jugozahodnem pobocju, na katarem je do 30 cm novega snega, ki pa je zapecen s 5 cm skorjo. Suboptimalna pristopna smucina.

Vreme čudovito, na vrhu smo ob 18.50. Lep soncni zahod in kmalu se sonce skrije za Triglav. Sledi spust po juznem "grebenu", ki je pa katastrofalen. Zbit in spihan sneg na samem vrhu je bil še nekako spodoben, nato grozljiva skorja, ki se malo nizje, ko prečimo proti smeri vzpona, se poslabsa. Pravzaprav postane nevarna, ko mi na strmini zagrabi smucko in me vrze po tleh, vez, ki je nastavljena ze ledeno mojstrovka, pa se ne odpne. Na sreco brez poskodbe. Sledi torej prezivetje do ravnine in po smeri vzpona skozi spodnji gozd proti parkirišču. Smucanje po priscku in nasi spurici spodaj po ravnini do avta je bil ironicno najboljsi del vceraj.

Moja 33. tura letos in dalec najslabse smucanje. Zimska tura je bila, prsica nismo imeli, ampak imeli smo se pa fajn.

Zadnja sprememba: 15.04.2021 ob 14:14

Povej naprej:

Poglej si še

BOLJE DRŽI GA,NEGO LOVI GA - PRŠIČ

BOLJE DRŽI GA,NEGO LOVI GA - PRŠIČ

Julijske Alpe | Pod Kriško steno
Franci Pogačar
Večerna poslužbena

Večerna poslužbena

Julijske Alpe | Pod Kriško steno
Edo Krnič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...