Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Poletna turna smuka

Miha Debevc
Julijske Alpe | Veliki Draški vrh | Z Rudnega polja čez Jezerce

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.350 m

Po včerajšnji dolgokilometražni Slatni rahlo zmahana turna smukača se danes odločita za nekaj bolj uizi, nekaj, kar ni predaleč in previsoko, da se bosta mogla malček razhoditi in razsmučati pred naslednjim mega podvigom. Pa jima na misel pade VDV, turnosmučarski standard, ki ob ugodnih razmerah nikoli ne razočara. In danes sta res nabasala na skoraj idealne razmere. Z Rudnega polja, kjer mrzlično pospravljajo prizorišče svetovnega biatlonskega prvenstva, ob osmih odrobita po triglavanski transverzali do Konjščice, po trdem in poravnanem snegu virtuozno odvijugata na planino in tam ponovno zaprežeta pse. Po pristopni smučini nadaljujeta do Jezerc in po treh urah stopita na 2240 m visoki vrh. Na tej višini bi se sredi februarja po vseh gorniških pravilih spodobilo od mraza tresti v puhovki, a je bilo danes gorkote toliko, da so bili še kratki rokavi preveč.

Pela po vršni flanki, ki jo je po 11. uri sonce zmedilo ravno prav, je fantazmagorična. Po pričevanju predhodnikov je bila še trda, ko so jo vozili oni, zato z ranimi urami ne gre pretiravati. Do Studorskega prevala nato prevladuje pomladanski putrček, v katerega smukača z užitkom urežeta zvrhan koš sanjsko lepih zavojev. A tu smukoturne poezije še ni konec, po trdem snegu do Jezerc smukača vkup zložita še kitico zavojev v harmoničnem prepletu alpske poskočnice (štirivrstična kitica z amfibraškimi verzi), francoskega aleksandrinca in laškega enajsterca. Spust proti Konjščici je zaradi južnega snega sicer nekoliko manj poetičen, z več truda in sopihanja zložene kitice zavojev so krajše (tercine in kvartine), okorne in na trenutke tudi štoraste. Ko pa na planini smuči spet začutijo par centimov južnaka na trdi podlagi, v njem odplešejo bravurozno eleganten turnosmučarski valček, ki se konča ob sirarni.

Ob skoraj poletnih temperaturah se smučarja nista nadejala tako dobre pele z VDV-ja. Kdor jo želi doživeti, se mora z vrha pognati ob pravi uri, da bo zgornja flanka že rahlo zmedena, sneg od Jezerc do Konjščice pa še ne čofta.

Ekstremno uživala sta Živa in Miha.

  • VDV s Konjščice
  • magična flanka VDV
  • Vrh Slemena
  • od Jezerc proti Studorskemu prevalu
  • z MDV bo plazilo
  • na vrhu

Podrobnosti o aktivnosti

https://www.gpsvisualizer.com/display/20210223094746-49103-map.html

Zadnja sprememba: 23.02.2021 ob 19:33

Povej naprej:

Poglej si še

Pomladno vijuganje

Pomladno vijuganje

Julijske Alpe | Ogradi
Jure Munda
Odmaknjeno

Odmaknjeno

Karavanke | Vrtača | Osrednja grapa
Domen Zupan

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...