Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Ovčji vrh - gora nesrečnega imena

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Snežakpress: Iz zanesljivih virov smo zvedeli, da ste obiskali urgenco.
M: Ah, da, nič pretresljivega. Samo rahel šus v betico. Obisk je bil namenjen preverjanju kakovosti našega zdravstvenega sistema.

Snežakpress: Ali lahko našim zaskrbljenim bralcem pojasnite, kaj se vam je zgodilo?
M: Veste, odpravil sem se v Medvedji dol. Pameten, kot sem, sem mislil, da znajo biti severna pobočja Karavank pod Stolom zalita s celcem. Zahotelo se mi je malo pavdranja po Široki riži, podobno kot prejšnji teden na severni strani Ojstrnika.

Snežakpress: In so se vaša modra predvidevanja uresničila?
M: Moram priznati, da sem se tokrat debelo uštel. Z dvokolesnim pogonom sem uspel priti po kopni cesti do parkirišča Spodnje Rute (963 m), tam pa sem preklopil na dvonožni pogon in s smučmi na ramah v klasičnem turnosmučarskem slogu odštorkljal po zasneženi cesti proti Mačenski planini. S štirikolesnim pogonom bi se dalo preriniti tudi do zgornjega parkirišča (1150 m).

Snežakpress: Pa se v Medvedjem dolu niste bali medvedov?
M: Kje pa, saj sem do potankosti preštudiral Vinetoujeve štorije Karla Maya in njegovo znamenito zgodbo o Old Shatterhandu, ki je z nožem spravil grizlija na oni svet. Vem, kaj storiti s pipcem, ki ga imam vedno pri roki, če mi pot prekriža kaka zverina, pa naj bo to grizli, koala ali plišasti medvedek. Sicer pa vsa tovrstna živad, kolikor vem, pozimi hibernira v brlogih, kaj ne.

Snežakpress: Bralci občudujejo vaš neverjetni pogum in se sprašujejo, kako je mogoče, da vas Karl May ni upodobil v svojih štorijah. Nadaljujte z zgodbo.
M: No, ko se mi je s ceste na višini 1370 m odprl klavrn pogled na Široko rižo, ki je bila tako uborno založena s snegom, da še čitalcem Snežaka ne bi uspelo postaviti spodobnega snežaka, je bilo jasno, da M. tod ne bo sukal smuči. Kljub temu sem se odločil za kratko ekskurzijo s ceste, da se uverim na lastne smuči, kar vidim na lastne oči (dioptrija +2,5). A po 30 m škrtanja, hrustanja, ruženja in drugih kamnoseških zvokov, ki so prihajali izpod smuči in parali milozvočne zimske tihote vajena ušesa, je dozorelo usodno spoznanje, da bo treba najti alternativno rešitev, kajti v kamnoseški stroki ne briljiram tako kot v smukoturni.

Snežakpress: Pa ste jo uspeli najti?
M: Itak! Malo sem se razgledal naokrog, brž preveril avstrijsko hribovsko ponudbo in v oči mi je padel Ovčji vrh.

Snežakpress: Izjemno bistra odločitev! Dvomimo, da bi še kdo v danih razmerah našel tako izvirno rešitev. Pa je bilo tam kaj več snega?
M: Šele na Mačenski planini (1620 m) ga je v debelino naraslo ravno toliko, da sem si rekel, doslej sem jaz nosil smuči, odslej bodo pa one mene. In sem odcuckal na vrh.

Snežakpress: Če prav razumemo, ste večino vzpona prehodili. Nam lahko zaupate, koliko časa ste za to porabili.
M: Nerad se hvalim, zato naj vam off the record povem, da je vse skupaj s fotkanjem in neuspešno vmesno ekskurzijo trajalo dobre tri ure z odličnimi vmesnimi časi.

Snežakpress: Bralci še vedno niso zvedeli, zakaj ste pristali na urgenci.
M: Torej, z vrha sem odsmučal po zbitem napihancu, ki se je menjaval s trdo in mehko kložo. Ponekod je bilo tudi nekaj fragmentov skorje. S tako snežno variabilnostjo načeloma nimam nobenih težav in z užitkom zasukam smuči v levo in desno. Je pa bila debelina snega na celotni flanki nad Mačensko planino daleč pod turnosmučarskimi standardi. Da smuči ne bi preveč trpele, je bilo treba krmariti nekoliko defenzivno in pozorno čitati snežno površino in včasih tudi med vrsticami dešifrirati enigmatična sporočila o skalnih presenečenjih pod njo. Ko je že kazalo, da se bo 400 višincev turne smuke končalo uspešno na planini, se je v izteku flanke zgodil nesrečni pripetljaj.

Snežakpress: Ste se razpacali na skali ali ob drogu javne razsvetljave?
M: Ah, kje neki. Avstrijcem do Mačenske planine še ni uspelo potegniti javne razsvetljave. Torej med uživaškim vijuganjem nenadoma pod desno smučko začutim, da ribam po skali. Da bi bila škoda na drsni površini čim manjša, razbremenim smučko in v turnosmučarsko harmonijo centripetalnih, centrifugalnih, gravitacijskih, magnetnih, električnih, močnih in šibkih jedrskih sil vnesem nehoteno disrupcijo. Rezultanta porušenega dinamičnega ravnovesja sil se je manifestirala v elegantnem štirimetrskem vodoravnem poletu. Čeprav sem si kot Ikar vedno želel, da bi znal leteti, se je pristanek na mojo žalost zaključil s čelom na konici smučke.

Snežakpress: Treščili ste torej ob smučko, ki ste jo hoteli rešiti. Kaj ste storili potem?
M: Z raztreščeno glavo sem si rekel, fant, ohrani trezno glavo! Udarec, ki te ne ubije, te utrdi! Si mož žilave nature, ne pa neka mevžasta turnosmučarska spužva! Po tem kratkem motivacijskem avtogenem treningu se urno postavim pokonci, poberem okrog sebe razmetane sestavne dele, pobrišem kri, ki se je zlivala iz presekane kože, in si postavim diagnozo, da sem čil in zdrav. Ker jabolko na dan odžene zdravnika stran, pojem še jabolko, na rame zopet zadegam smuči in, kot da se ni zgodilo nič, odštorkljam po cesti nazaj do avta. Na poti domov obiščem prijateljico zdravnico, ki malček podvomi v mojo jabolčno medicinsko teorijo in mi vseeno svetuje, da se grem pokazat na urgenco.

Snežakpress: Bralci kar ne bodo mogli verjeti, da ste tak junak. Kako neki vam to uspeva?
M: Naj vam razkrijem tri življenjska načela, ki tvorijo bazično osnovo in fundamentalni temelj turnosmučarskega uspeha: piti mleko, delati počepe in si redno krtačiti zobe.

Snežakpress: Oh, ta vaša genialna misel bo zagotovo že v prihajajočem letu korenito spremenila pogled na turnosmučarsko dejavnost! Kaj želite sporočiti našim bralcem ob novem letu?
M: Vsekakor čim več sanjskih zavojev v puhcu ob obvezni teži na spodnji smučki, pokrčenih kolenih in odklonu v dolino. In ob obvezni čeladi na glavi, se razume.

  • Široka riža
  • Ovčji vrh
  • Svačica
  • Stol
  • kraj nesrečnega pripetljaja
  • še materialni dokaz za M&M

Zadnja sprememba: 31.12.2019 ob 20:05

Povej naprej:

Poglej si še

Osamljen sosed Gmeinecka

Osamljen sosed Gmeinecka

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Hinteregger Sonnblick
Matej Špeh GRS
Začetniška blaženost

Začetniška blaženost

Karnijske Alpe | Ojstrnik | na sever
Veronika Štampfl

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...