Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Okus po freeridu

Metod Škarja
Karavanke | Begunjščica | Osrednja grapa

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.100 m

Z Rudijem se danes spet nameniva na Begunjščico, v njeno množico različnih grap. Razmere se od prejšnjega tedna kaj dosti niso spremenile. Kako daleč se spodaj nosi, je postalo povsem subjektivno; za naju enako kot pred tednom. Samo čez prvi klanček, potem pa že čaka zadnjič omenjena plazovina, ki kolikor je starejša, toliko smuško je boljša, vedno bolj poglihana (potem je sicer treba na njenem koncu kakih 50 metrov po travi in pesku na drugo stran na stranska snežišča, nazaj pa kakih 100 metrov z dilami v rokah).
Prvo greva v Vzhodno grapo. Ko je levi del Šentanca še trd (gor gledano), je tam vse južno. Gor zlezeva po original grapi (ki desno nima nič takega na soncu, kar bi se lahko usulo dol), dol pa smučava po bolj strmi in odprti eni bolj levo (dol gledano). Odsmučava kar z rame nad Trolkom, ker prehod naprej gor, že zmehčan in s kamni ter z malo snega čez rob nima več neke dodane vrednosti, niti glede težavnosti niti v smuškem smislu. Prvo je bilo treba stvar dobro splaziti, potem pa je dol res odlična smuka, ko si lahko brez skrbi spustil. Od tod tudi naslov. Sonce je sneg tu že tako predelalo, da ni bilo nobenega zaviranja, niti na nesplazenem, možni pa so bili dolgi hitri zavoji še v strmem delu grape.
Potem pa naprej na vrh Begunjščice in po Centralni grapi dol. Tu zgoraj in v ozkem delu je v redu, a sneg je manj predelan in smuka nekaj manj tekoča. Tu bi bile ****. Spodaj v širšem delu, kjer se sicer tako rad zadržuje pršič, je tudi sedaj ta tendenca, le da je to mehak sveže ojužen sneg, ki zavira in je težak za vozit, pa še veliko ga je. Nižje naprej pod mejo bolj obilnega sneženja pa spet v redu smuka.

  • Fotka za nejeverne Tomaže :)
  • Eden bolj enostavnih prehodov čez rob Šentanca

Zadnja sprememba: 10.05.2021 ob 10:53

Povej naprej:

Poglej si še

V severni steni Prisojnika

V severni steni Prisojnika

Julijske Alpe | Prisojnik | Skozi prednje Prisojnikovo okno
Drejc Kokelj
Kanjavec v maju

Kanjavec v maju

Julijske Alpe | Kanjavec | pl. Blato - Za Kopico - Hribarice - Kanjavec
Gorazd Zupan

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...