Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Od lova na pršič do okusa po zračnih vesinah

Metod Škarja
Karavanke | Stol | Čez SZ vesine v Široko rižo

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Danes se z Janezom nameniva na Stol iz Medvedjega dola. Glede na nekatera druga poročila upava na suh sneg v pretežno senčnih predelih Široke riže. Ogledovala sva si tudi smučarsko smer ob SZ grebenu, a se mi je zdela prejšnji teden z Ovčjega vrha premalo zalita, te zadnje padavine pa niso stanja na prehodu z zgornjih vesin v grapo direktno dol nič izboljšale. Tako napredujeva po Široki riži po že narejeni smučini navzgor in res je v spodnjem delu suh uležan pršič z nekaj rahle skorje. Višje zgoraj je malo pomrznjena gosta kloža. Zavijeva v levo grapo, ki najbolj direktno pripelje pod vršni del Stola. Tu z leve ugledam grapo, ki se skoraj gotovo spušča z zgornjih SZ vesin Stola, in si jo zapomnim. Torej le je možnost, da zgoraj začiniva spust, če bodo razmere primerne ter če obstaja prehod.
Z vrha sprva odsmučava na jug, ker po grebenu ni možno, nato pa ujameva prehod na SZ vesine nekaj nad izstopom plezalne poti na Stol. Flanka je ravno idealno odpuščena, deloma star trd sneg oz. točneje tanka plast primrznjenega pšena (ta je najboljša, a je treba paziti na spodnjo podlago, ki dodatno zagrabi smučko), deloma zaplate napihanega novega (te bolj zavirajo in je treba paziti). Ujameva vstop v omenjeno grapo, ki naju pripelje v Široko rižo. Tu notri je sneg zelo južen, a boljši na bolj osenčeni strani. V Široki riži se je sneg ojužil, zgoraj, kjer je (bila) gosta kloža, je vožnja sicer tekoča, a zelo naporna. Spodaj, kjer je bil uležan pršič, je sneg tudi ojužen, a še vedno lahek za vozit. Po cesti se brez prekinitev pripelje do zgornjega parkirišča, naprej do spodnjega pa je treba trikrat za krajši čas nesti smuči.
Iskala sva torej neke vrste postaran pršič, našla pa krasno zgornjo izpostavljeno flanko, kar užitno grapo ter dokaj dober spodnji konec Široke riže.

  • Grapa z SZ vesin v levo izstopno grapo Široke riže
  • SZ vesine (izstopni del plezalne poti na Stol)
  • Grapa v Široko rižo

Zadnja sprememba: 25.03.2019 ob 21:52

Povej naprej:

Poglej si še

Ankogel

Ankogel

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Ankogel | SZ pobočje
Meta Meglič
Uživaško smučanje z Grossvenedigerja

Uživaško smučanje z Grossvenedigerja

Visoke Ture, skupina Venediger-Dürreck-Lassörling | Grossvenediger
Bojan Erjavšek

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...