Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Oblo brdo

Smučarske razmere
Občutek varnosti
Jaka Ortar

Sneg se nad Drežniškimi Ravnami začne na ~1150 m (tik nad pl. Zapleč). Od daleč so lepo vidna območja napihanega snega (drugačna barva kot trda podlaga), še najmanj napihanega sem videl proti sedlu Vrata.
Takoj s ceste že z derezami, trda podlaga, na njej nekaj cm mehkejšega snega in na vrhu požlejena skorja, ki pa se je zlahka predirala. Napihanim območjem sem se zlahka izognil, pa niti ne bi bilo treba, saj med napihanim in starim snegom ni nobene kritične (šibke) plasti, dobro se je prijel.
Spodaj sem se držal plazovine, nato po sredi flanke. Nekje v zgornji tretjini vzpona je postala snežna podlaga še trša in bolj gladka, seveda, vedno više je tudi vedno bolj pihalo. Proti desni (Lopatnik) je postajalo še trše in gladko, zato sem odvil levo na Oblo brdo, vendar je bilo tudi tam zadnjih ~100 m zelo trdih.

Spust nazaj na planino približno v smeri vzpona, zgoraj izjemno trdo, zelo redko smučam po takem, spodnji dve tretjini pa tudi še kar trdi, a znosno. Ledena skorjica ni motila, začuda pa je motil napihani sneg, na njem je kar spodneslo smuči - kot da je bila ledena podlaga tam bolj gladka. Sneg je "spustil" smo na izrazito strmem JV pobočju manjše grape v spodnji tretjini spusta, ura okoli 13:30. Prismučal sem 15m nad cesto tik pod pl. Zapleč.

  • Lepo vidna napihana območja
  • Plazovina pod Vratci

Zadnja sprememba: 03.11.2018 ob 21:57

Povej naprej:

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...