Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Nove ideje

Miha Debevc
Julijske Alpe | Veliki Draški vrh | Z Rudnega polja čez Jezerce

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.350 m

Ko se je vodstveni del DLK odločil ponoviti sobotni naskok na Koblo, se člana DLK ob 11. uri zaženeta z Rudnega polja, ki kljub nedelji, ko se tu običajno tre nebroj turistov, ponuja sila spokojno podobo, proti Konjščici. Prečka nad planino je že toliko kopna, da gresta Ž&M po njej peš, prijetno pa ju preseneti nekaj zavojev po trdem snegu do planine, ki se kopa v soncu. Po pristopni smučini odjurišata na Jezerca in po dobrih treh urah že stojita na VDV. Kljub soncu pa svež veter, ki vleče čez vrh, ni naročen za daljše kramljanje s sotrudniki, zato se hitro pripravita za spust.

Je pa imel mož, med tem ko je soproga zadovoljno preštevala osvojene višince in se divila nad čarnimi prizori zimske prirode, na dolgi turi dovolj časa, da razmisli o nekaterih sila pomembnih, tako rekoč usodnih rečeh. Le kaj naj bi te reči bile? Letni časi se namreč menjujejo po enakem, priznajmo si, rahlo dolgočasnem v neskončnost ponavljajočem se scenosledu že tisočletja, namesto zime pride pomlad, potem poletje in jesen ter spet zima. A letos bo nekaj hudo drugače. Kilavo zimo v deželici na sončni strani Alp bo že čez nekaj tednov zamenjal povsem nov letni čas - parlamentarne volitve. Da, prav ste prečitali. Gre za izjemen političnometeorološki fenomen, povezan z naraščanjem temperatur predvolilne vročice, zaradi katere je skopnel že skoraj ves sneg in ga turni smučarji še kako dobro čutimo na lastni koži, še bolj pa na zdrajsanih smučeh. Vremenoslovski učenjaki, iščoč pravih odgovorov, zgubljeno tavajo v temi in ne znajo efikasno raztolmačiti pojava. Na političnem parketu po slovenskih nižavah pa se kot gobe po dežju pojavljajo vedno novi obrazi, stranke, gibanja, politična zavezništva in povezave, ki v svojih programih obljubljajo vse mogoče in nemogoče, niti s črko pa ne omenjajo nas turnih smučarjev. Kot da nas ni, ne obstajamo, kot da nimamo temeljnih turnosmučarskih pravic in svoboščin.

Zato se je možu, ko je danes v družbi najdražje prisopihal na VDV in si dušo privezal z napolitanko in tremi požirki cedevite, posvetilo, da je skrajni čas za novo politično stranko, imenovano Turnosmučarska stranka Slovenije, TS SS. Njena udarna gesla so: naredili vam bomo to deželo turnosmučarsko, oblast pri nas je turnosmučarska, turna smuka osvobaja, turni smučarji vseh dežel združite se (v TS SS).

TS SS obljublja celoletno turno smuko po vseh slovenskih kucljih, kar bomo dosegli z infrastrukturno inštalacijo snežnih topov in hladilnih naprav povsod tam, kjer je mogoča turna smuka. Vsa dežela bo celo leto meter na debelo prekrita s celcem in pršičem. Plazovi bodo z zakonom prepovedani. V dolinah, kjer smuka sedaj ni mogoča, bomo zgradili nove gore, dovolj visoke in ekskluzivno namenjene turni smuki. Po zgledu davčnih oaz bo država postala turnosmučarska oaza. Vsakemu novorojenčku bo država podarila paket turnosmučarske opreme. Vse proizvajalne sile rokodelskih, obrtnih in industrijskih tvrdk bodo izključno namenjene izdelavi turne opreme za potrebe domačega trga in eksport na inozemske trge. Energijsko potratno in okoljsko problematično fosilno in električno mobilnost bomo zamenjali z mikromobilnostjo, osnovano na vsakodnevni rabi turnosmučarske opreme, s katero bodo državljani zahajali na delo, šopinge, randije, v šole, gledališča, urade in na izlete. Izobraževalne programe bomo temeljito očistili vse nepotrebne in za zdrav umski razvoj mladeži kvarne navlake in jo zamenjali z idejno neoporečnimi predmeti, kot so: turnosmučarska aritmetika in geometrija, fizika levega in desnega turnega zavoja k bregu, zgodovina turne smuke s posebnim poudarkom na vlogi in pomenu DLK v njej, turnosmučarska fiskultura za nepokretne, slovenščina za turnosmučarske migrante, poznavanje turnosmučarske prirode in družbe, turno smučanje s temelji mazohizma, turnosmučarski veronauk, teorija in praksa turnosmučarskega samoupravljanja idr. Za upokojence in stanovalce domov starejših občanov bomo ob mentorski asistenci slavnih M&M organizirali brezplačne adrenalinske turnosmučarske ekskurzije v Turski žleb, Jalovčev ozebnik, Janezovo, Žnidarjevo, Skrito in Široko rižo. TS SS si bo prizadevala za vpis pravice do turne smuke v ustavo. Zagotavljali bomo turnosmučarsko enakopravnost vseh spolov, z vsemi sredstvi (cepini, dereze, kladiva, čelade, …) bomo zatirali kršitelje temeljnih turnosmučarskih pravic in svoboščin, ljudje bodo politične interese demokratično in popolnoma svobodno uresničevali v edini dovoljeni stranki TS SS.

No, pa gremo od politične misli spet nazaj k našemu VDV. Streha VDV je že precej revna s snegom, a ker je ta trd, je mogoče z nekoliko defenzivnim pristopom solidno sukati smuči in se izogibati skalam in kamenju. Razdrapan sneg sicer dobro pretrese skeletni sestav smučarja, ni pa skoraj nobene nevarnosti za minska presenečenja. Proti Studorskemu prevalu prevladuje ojužen sneg, ki pa v senčnih predelih zaradi nizkih temperatur takoj zmrzne in tam smučarja lahko preseneti tudi rahla skorja. Na najlepšem delu do Jezerc, kjer prevladuje zbit poravnan sneg, pa ima smučar enkratno priliko, da pokaže, kaj zna in koliko velja. In priliko sta z obema smučkama zgrabila tudi Ž&M. Če se na Jezercih ne bi zapletla v prijeten klepet z Rokom M. in pozabila na čas, bi tudi v Konjščico odvijugala v soncu in po odjenjanem snegu. Tako pa ju je prehitela senca in lagala bi, da sta v skorji neznansko uživala. Vseeno pa ju je potolažila romantična podoba Konjščice v poznopopoldanskem soncu.

Za vse, ki ste na TV občudovali kolesarje, slalomiste in skakalce, sta se trudila in razmišljala Živa in Miha.

  • Jezerca in MDV
  • MDV, Srenjski preval, Viševnik
  • Ablanca in Studorski preval
  • Ž&M
  • 3glav
  • Konjščica

Zadnja sprememba: 13.03.2022 ob 23:57

Povej naprej:

Poglej si še

Popolnost nad Cijanerico

Popolnost nad Cijanerico

Julijske Alpe | Škrbina nad Cijanerico
Mojca Stritar Kučuk
DLK

DLK

Julijske Alpe | Kobla
Miha Debevc

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...