Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Nič zamujenega

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Kdor danes ni šel na Struško, ni zamudil ničesar. Turni smukač, ki je upal, da bo dopoldne ujel še kaj ugodnega vremena, preden se v naslednjih dneh razplamti bitka epskih veličin med materjo vseh zim in gorkimi zračnimi gmotami, ki se kanijo, kot zatrjujejo vremenoslovci, zgrniti iznad Atlantika in Sredozemlja nad našo v sneg odeto slovensko kokoš in jo na žalost turnih smukačev razgaliti, se je pošteno uštel. Vremena žal ni bilo.

Poln turnosmučarskih pričakovanj se mož žvižgaje poda pod sivimi oblaki od Pristave, a ga po dvajsetih minutah zadovoljnega cuckanja po sankaški progi nekaj prešine. Ali je zaklenil avtomobilske duri, se zaskrbljeno vpraša. Da se uveri, kaj je na stvari, seže v prvi varžet, pa drugi, tretji, a ključa tudi v zadnjem ne najde. Na glavo preobrne še ruzak in zgroženo dogna, da je ostal brez ključa. Ga je izgubil, pozabil, je ključ misteriozno sublimiral? Ali je avto zdaj zapahnjen ali odpahnjen? Kot tipičen Slovencelj, ki malikuje zloščen pleh na štirih kolesih, ta predmet moškega poželenja in največjo garažno svetinjo, se nemudoma obrne in z odprtimi vezmi panično zdrvi nazaj proti parkirišču. Kaj pa če je avto odklenjen, premleva, in naj med tem mimo zanese kakega pridaniča, ki bo v svoji zli nakani brž izkoristil priliko ob pogledu na odklenjeno plehnato bogatijo in jo izmaknil. A ker želi smukač v bitki s časom hitreje, kot to zmorejo psi pod smučmi, se nekje na pol poti prav štorasto in neslavno prebrne v sneg, kot je dolg, širok, pameten in lep. In ko mu končno uspe pridrveti do svoje zloščene svetinje, se mu od srca odvali ena krepka skala, saj v snegu ob kolesu ugleda ključ.

Po tej nadležni prigodi repetira dvajset minut poti in nadaljuje do Pustega rovta, od tam pa si pristopno smučino skrajša po poseki in že se znajde na Belski planini. Struška nad njo je zavita v gosto meglo. Ali mož, kot je dobro znano in nemalokrat izpričano, ni nikakršna mevža, ki bi se prestrašila megle. Smelo in odločno nadaljuje proti vrhu. Akoprav se mu zdi, da je z vsakim višincem, ki ga lahkotno premaga, sivina okrog njega svetlejša in bi se do vrha utegnila povsem razbliniti, iz te moke ni kruha oz. sonca. Za nameček čez megleni greben začne vleči še silen veter. Mož trmaste nravi trmasto vztraja do kontejnerja na vrhu, za katerim se skrije v varno zavetrje in se tam uredi za spust.

O smuki do Belske planine, če temu onegavljenju v snegu in megli sploh lahko rečemo smuka, ni kaj dosti razkladati. V totalni difuzi, ko ne veš, kaj je spodaj in kaj zgoraj, kje je levo in kje desno, od kod prihajaš in kam greš, kdo si in kaj počneš, se bije bitka za golo turnosmučarsko preživetje. V megli tipajoč smukač, ki nima prav visokega mnenja o elementarnih smučarskih prvinah, kot so poševni smuk, obrat na mestu, plug in druge vaje iz arzenala za turnosmučarske telebane, silom prilike spozna, kako pripravne utegnejo biti te elementarne veščine. Še posebej, če se pod smučmi na desetih metrih megle izmenja vse od skorje, klože, leda do celca in še česa. Totalno dezorientiran si prizadeva bluziti sicer nekam navzdol, a se teren pred njim nemalokrat iznenada postavi tudi navzgor. In v takem slučaju se celo z vsemi turnosmučarskimi žavbami podmazanemu in namazanemu smukaču pripeti, da se kot poln žakelj GSO free krompirja zloži v sneg. Še dobro, da ga skritega v megli nihče ne vidi, ko se klavrno in z načetim ponosom pobira s tal. Tik pred kočo, ko se megla nekoliko razredči, mu končno uspe narediti nekaj poštenih zavojev, bolj za regeneracijo razsutega smukoturnega ega kot pa za užitek. Poseka do Pustega rovta je že dobro razrita in zaradi sonca in mraza tudi neugodno trda, zato jo mož raje ubere v hosto, kjer je še obilo virgo intacta celca. Nekoliko nezadovoljen s celokupnim turnosmučarskim izplenom sklene, da bo za danes kar dovolj, zato po liniji najmanjšega smukoturnega napora od Pustega rovta po kolovozu potegne do avta. Tale žalostna smukoturna epizoda mora brž v pozabo, bognedaj, da jo pograbijo biografi, si tam misli skromni mož, zažene motor in odbrzi domov.

Za vse, ki ste po oblastni zapovedi obsedeli na kavču, se je v megli trudil Miha

  • Poseka nad Pustim rovtom
  • Poseka nad Pustim rovtom
  • Siva panorama z Belske pl.
  • Tihožitje s kontejnerjem

Podrobnosti o aktivnosti

https://www.gpsvisualizer.com/display/20210203092822-29013-map.html

Zadnja sprememba: 03.02.2021 ob 19:19

Povej naprej:

Poglej si še

Vrh Korena

Vrh Korena

Kamniško-Savinjske Alpe | Vrh Korena | Planina Koren-Korošica
Andrej Erceg
Pod Babo je fajn

Pod Babo je fajn

Karavanke | Košutica | Južno pobočje
Mitja Vrhovsek

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...