Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Neuspešen poskus preboja na krnsko smučišče

Jaka Ortar
Julijske Alpe | Krn | normalka s pl. Kuhinja

Na parkingu pl. Kuhinja opoldne kakih 5 cm novega južnega snega na sicer kopnih tleh, megla. Vzpon sem pričel peš s smučmi na nahrbtniku, sledil sem sveže zasneženim stopinjam dveh pešcev od petka. Dovolj resen sneg, da se je splačalo na dile, se je pričel na pl. Slapnik, 1250 m. Snega je bilo malo čez kolena in je bil do tal premočen, na vrhu pa pokrit s ~10 cm novega ojuženega snega.

V višini pl. Zaslap (~1400 m), kjer se pobočje postavi pokonci prek 35°, se je skozi meglo že slutilo sonce in res se je zgornji rob oblakov po nekaj minutah čakanja kmalu spustil niže. Pogled navzgor ni bil obetaven, nad gazjo je bil sneg že naguban (polzeči plaz), preveč tvegano za vzpon.
Spustil sem se nazaj na položnejši grebenček nad pl. Zaslap in z varne razdalje iskal variante za vzpon po kopnem grebenu levo od grape, medtem pa se je nekoliko levo od mene sprožil manjši talni plaz. Tudi če bi se lahko varno vzpel prek strmine po kopnem, bi še vedno moral dol grede smučati po snegu in v včerajšnjih razmerah bi bilo to preveliko tveganje.

Odsmučal sem nazaj v meglo; do pl. Slapnik je snega dovolj (motila pa je obupna vidljivost),
s planine pa sem nadaljeval kar po cesti, saj je bilo tam še dovolj stare snežne odeje. Po cesti sem pridrsal do ~1030 m, vmes je bilo treba na 2 mestih malo popaziti zaradi pomanjkanja snega. Sneg je že začel zmrzovati, nastala je že rahla površinska skorjica.

  • Med oblaki
  • Stadorja

Zadnja sprememba: 03.11.2018 ob 21:57

Povej naprej:

Poglej si še

Večerni Matajur z naklonom 12%

Večerni Matajur z naklonom 12%

Julijske predalpe | Matajur
Jaka Ortar
super pela....če odmislim bombardiranje

super pela....če odmislim bombardiranje

Julijske Alpe | Škrbina v Krajni dol
Janez Javoršek GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...