Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Nepričakovane nevarnosti

Metod Škarja

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 900 m

Glede na snežne razmere, tako po količini kot nevarnosti, pa da se gre nekam na 2000, je Raduha eden od ciljev na seznamu. Ne po običajni poti, ampak čez Planino Arta, po zahodnem robu in potem smuka z vrha naravnost dol na Arto. Kjer ni gozda, ni plazljivih strmin (zgoraj z vrha 21 stopinj, potem v gozdu do planine nekaj več, če se gre prav ...). Štartamo od Gabernšnika (900 vm, začetek zmrznjene strnjene snežne odeje v senčnih legah) levo na Planino Kal, od tu pa po lepo povezanem sistemu cest, kolovozov, vlak in planinske poti na Planino Arta. Do tu 5-10cm novega snega na trdi podlagi. Srenači mestoma priporočljivi (prehodi čez strmejše pasove v pobočju). Na vrh po zahodnem robu (v gozdu 30-50cm pršiča, sledimo zameteni špuri). Zgoraj na grebenu veter le v občasnih močnejših sunkih (močno je pihal kakih 300m višje, ker osrednje Kamniško- Savinjske so bile ves čas v vejavici). Dol po že vnaprej pripravljenem tracku in tudi po nasvetih Mateja s tega foruma. Zgoraj vse sorte, zastrugi, led, trda kloža, potem pa kmalu najboljši pršič, kakih 30cm. Zavede nas sosednje rebro, ki je manj spihano, ker je bolj v zavetrju.

To sem napisal na forum od AO: "Danes bodo najbrž fotke bolj počasi kapljale. Smo kar zgonjeni. Spust, ne vzpon. Gornji del smučljiva kloža, potem super pršič, ki se potegne v gozd. A Raduha je polna drugačnih pasti. Smuka po lepem pršičastem grabnu, potem pa nenadoma pred tabo brezno. Pa ustrmitev sredi gozda, nekakšna prepadna konta, treba naokrog, pa spet drug graben, ozek, a prepaden, globok 10m. Na srečo v gozdu 50+ pršiča, pa se da spuščat lepo tudi skozi ozke prehode med smrekami. To vse 1800-1600, nad planino Arta. Spodaj je Snežna jama, vse naluknjano." "Zeleno je track, ki sem ga zrisal na podlagi karte, rdeče naš dejanski track, roza od Mateja. Z vrha smo nekaj nižje skrenili čez graben na tisti krasen pršičast hrbet, spodaj pa to plačali z brezni, strmim gozdom in prepadnimi kontami. Ker original hrbet nima takih nenadejanih detajlov.".

Spodaj potem nekaj sekanj ovinkov ceste skozi še ne pretrd gozd, pa rodeo po strmem delu (planinska pot), pa spet cesta z nekaj cm pršiča do Kala, in potem iskanje čim boljših prehodov skozi zaključni zelo trd gozd in na koncu travnik do avta. Track dajem gor za pristop (spodaj do Kala možne še kake izboljšave), za spust pa se ne sme zapeljati na sosednji hrbet, ampak z vrha ves čas naravnost dol. Levo in desno so pa grabni z možnimi brezni.

Ocena nevarnosti se nanaša na nepričakovana brezna pred tabo, prepadne konte in grabne. Kar se tiče nevarnosti plazov, *****.

Smučali Janez, Marjan, Rok, Rudi in moja malenkost.

  • Še zelo spodaj, pred poprhom od ca. 1000 vm naprej.
  • Planina Arta
  • Proti najboljšemu 
delu smuke
  • V najboljšem delu, *****
  • Brezno, zagledaš zadnji trenutek, ker je prej snežni rob.
  • TO DO and NOT TO DO

Zadnja sprememba: 15.02.2021 ob 22:52

Povej naprej:

Poglej si še

Prostrani osamelec

Prostrani osamelec

Julijske predalpe | Breginjski Stol
Igor Kleč
Valentinova Šija

Valentinova Šija

Julijske Alpe | Šija
Miha Debevc

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...