Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Nepričakovana samota

Jure Munda

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 800 m

Kot je na turah, ki se jih udeležim že v navadi, gore ovija megla ali oblak. Rahelo naletavanje snega poskrbi, da se obeta lep dan. Prijazen redar na odcepu za Jelko mi odkaže parkirni prostor, kajti cesta od tu dalje je zaprta za navadne smrtnike zaradi biatlonskega prvenstva.
Nekdo mi je prijazno utrl smučino. Tekač je moral biti zaradi ožine smučin. Na parkirišču postane smučina še udobnejša, saj je utrta iz smeri Mrzlega studenca. Dva sta bila. Srečamo se kmalu. Sestopata. Hvala obema za olajšano delo! Obljubljeno pivo pa velja! Do koče sta zgazila.
Novega snega je v gozdu je okoli 30 cm. Višje zaradi napihanosti ni več moč določiti količine. Gor grem po svoji varianti. Premagam - prečim le eno zelo strmo mesto. Med macesni in nato na čistini je snežna pravljica: zadaj bolj zdaj manj zamegljeno, tu in tam veter pišne v obraz sneg in kar le-tu nisem vajen: nikjer nikogar! Poezija gaženja! Kontrast je slab, a ne ničeln. Strmina je enakomerna, zato "na pamet" nizam zavoje. Srečava se s pristopajočim. Zahvali se za pot. Pove mi katero varianto vdene pri spustu. Zavijem tja. Gozd je redek s presekami, pršič je mehak, da na strminah leti preko rame. Veter ga je pustil pri miru. Cesta, jutranja gaz, planina Javornik. Mrežce mi pomahajo žareče v soncu ozaljšane s podečimi se raztrganimi oblaki.

Zadnja sprememba: 11.02.2021 ob 18:17

Povej naprej:

Poglej si še

Popoldanska inšpekcija na BTC Zelenica

Popoldanska inšpekcija na BTC Zelenica

Karavanke | Vrh Ljubeljščice
Peter Pehani
Miks

Miks

Julijske Alpe | Soriška planina, Dravh
Julijske Alpe | Soriška planina, Slatnik
Domen Zupan

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...