Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Neobičajno (itak) na popularen vrh

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Gorska skupina Goldberg v Visokih Turah, po štirinajst dnevnem obdobju brez resnih snežnih padavin, še vedno nudi pršič, nudi fenomenalna, varna in pred vetrom (in ljudmi) skrita pobočja. Sredin Sandkopf, predvsem pa sobotni Trögereck je že sam po sebi pospešil razmišljanje o nedeljski turi. Pred vetrom skrita pobočja, da bi bilo še orientirano na zahod ali SZ. Dovolj visoko, da sonce zaradi suheha zraka ne more narediti nobene škode...., seveda z izhodiščem "takoj na smuči".
Mohar iz zahoda, izhodišče nad vasjo Göritz je posebna tura, ni "geheimtip", je dolga in naporna, a ne obiskana in samotna!
Google earth gledam že več tednov, povečujem papirnate zemljevide, iščem informacije...., lahko bi rekel, da sem se dobro teoretično pripravil, a kako za tako turo pregovoriti Mitja?
Ko sem mu opisoval turo na Trögereck enostavno ni mogel reči ne! (iz Trögerecka se vidi zgornji del pobočja pod Moharjem).
Dostop,
sredi vasi Döllach se zavije desno mimo cerkve in nazaj skorajda vzporedno z glavno cesto do vasi Mitteldorf, kjer so lepo vidne table za zaselek Göritz (1466m). Nekaj sto dolžinskih metrov za zaselkom je širši del ceste, kjer sva pustila avto. Stal je na 20 kvadratnih metrih ledu! V teh razmerah se do tu pride "na škrge", v novem snegu jaz tja gor z avtom ne grem! Breg je izredno strm, nekaj plazov je v preteklih dneh zasulo to cesto, a so za silo prekopali prehode, le "bande" so priročne za plezanje.
Teren nad planino Göritzer Alm je izredno strm, za hojo s smučmi in v mehkem snegu zelo naporen. Višje so samo še izredni tereni za smuko (in hojo navzgor). Vršni del (100 viš.metrov) je strm, zapihan, a s trdim "grifik" snegom. Smučala sva nekaj deset metrov z vrha v smeri vzpona, potem pa v strmo senčno stran gore. Nižje je bilo do petnajst cm suhega snega na trdi podlagi. Mitja je s svojim aparatom na zapestju nameril celotne ture skorajda 15 km dolžine, višinske razlike 1150 metrov, od tega več kot osemsto metrov izredno lepo smučljivega pršiča.
Tura je v svežem snegu, zaradi strmine nad planino in posledično plazov, lahko zelo nevarna....če ti prej že avta ne zasuje!

  • zadrga
  • pa kam rijeva?
  • eden izmed avstrijskih 7 summits
  • drži kot pribito
  • vse beži pred Mitjo, še macesen
  • cik/cak

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipO0ZL1O4_T691SBiv2x8QNO38Uvt3fJimbdcJ0k0369q3fS4_DFlHpC2FHHGN61RQ?key=ejJsRlU5blZuV0lTODFWTVZnN1hhc3A4a09Ca0VB

Zadnja sprememba: 10.12.2019 ob 12:02

Povej naprej:

Poglej si še

Gartnerkofel

Gartnerkofel

Karnijske Alpe | Gartnerkofel
Miha Novak
Deska- Ojstrica

Deska- Ojstrica

Kamniško-Savinjske Alpe | Ojstrica | Korošica
Janez Pahovnik

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...