Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Ne sodi gore, preden se ne vrneš z nje

Miha Debevc
Julijske Alpe | Veliki Draški vrh | Iz Rudnega polja čez Konjiščico (po tekaški)

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.350 m

Nadvse slabe novice o odjugi, ki je odnesla Zlato lisico v Mariboru in superveleslalom Bormiu, pridejo tudi na uho moža, ki historično potrjeno z odjugami in sličnimi vremenskimi neprilikami nima takih težav, kot nad njimi jadikujejo pomehkuženi gladiatorji belih strmin, razvajeni z brezhibno smučino in nevajeni gnilca, skorje in drugih manj priljubljenih snežnih zvrsti, pa organizatorji belega cirkusa, ki so že zdavnaj pozabili, kako pošteno preštamfati breg, da se more na smučeh potem veselo dričati po njem, in tvrdke, ki z maloumnimi oglasi o smeteh, ki bi naj bile velevažne za žitje inu bitje po pameti uboge gmajne, gomilijo cekine, da se more iz zime v zimo vrteti bela cirkuška predstava.

Mož, zaprisežen turni smukač, specijalist za saharsko vročino ali sibirski mraz na VDV, prisluhne klicu dolžnosti, čuti, da je napočil usodni trenutek, ko mu je naloženo poslanstvo rešiti čast in slavo vesoljnega smučanja. Če bo že čitavstvo Snežaka prikrajšano za Mariborski in Bormijski smučarski špektakel na teve ekranih, naj jih vsaj nekoliko potolaži vesela novica o nadvse uspešnem smuku z Velikega Draškega vrha. In res, ko v parkirni avtomat na Rudnem polju rukne 6 z žuljavimi rokami prisluženih evrov, si na rame oprta smuči in kot odrešenik vesoljne smučarije odločno zakorači proti VDV. Vmesni spust na smučeh po razdrapani in skorjasti flanki v Konjščico ni vreden omembe, zato ga sploh ne bomo omenjali in gre lahko nemudoma v večno pozabo.

Sonce zares kaže svojo moč, kot bi bil april. Sneg naglo gnije, potočki veselo žubore, v krošnjah dreves milozvočno tvitajo ptički, mož pa, zapisan svojemu poslanstvu, razoglav in golih kosmatih rok dokazuje, da mu odjuga ne more do živega, zakaj kjer je volja, tam je pot – pot kot pot in pot kot znoj. Okoliščine, ki jih hodivši iz Konjščice v breg okrog sebe vestno beleži mož, ne obetajo ugodne smuke. A ko se po polčetri uri le privali na vrh, se s severa nad vrh privali tudi oblak, jako dobrodošel, saj zakrije sonce in prizanese snežni odeji.

S samega vrha je mogoče urezati dva do tri lepe premierne zavoje brez tveganja, da nič hudega sluteč smučar nabaše na skalno mino. Sledi kakšnih dvajset dolžinskih metrov motoviljenja po snežnih fragmentih kombiniranih s travo in skalovjem, potem pa v ravno prav odjenjanem snegu, skoraj putrčku, napoči trenutek, ko se smuči ob adekvatni smukoturni potenci krmarja razigrajo na polno oz. do fula. Ko smučar z odliko pokonzumira vršno flanko in zavijuga proti Studorskemu prevalu, sneg zaradi osončenosti postane mehkejši in počasnejši, a je še vedno ugodno vijugabilen. Flanka pod prevalom do Jezerc pa je v danih pomladnih okoliščinah naravnost izvrstna, skorje skoraj nobene, sneg poravnan, in če bi bil le še malenkost hitrejši, kar pa je zaradi visokih temperatur nerealno, bi bila smukotura skoraj idealna. V Konjščico drugače kot po gnilcu žal ne gre, a je tudi v njem mogoče z več truda in še več znanja sestaviti aritmetično zaporedje povsem spodobnih zavojev. Komur pa se z doktoratom turnosmučarskih znanosti v gnilcu ne da baviti, lahko smuči utiri v lepo speljano špuro predhodnikov, ki ga brez tveganja, da bi neslavno končal v snegu – od junaka do bedaka v gnilcu je lahko samo en zavoj! – pripelje do Konjščice.

Če sem vas včeraj utrujal z Velikim vrhom v Košuti, vas danes nekoliko manj z Velikim Draškim vrhom. Res je, da sta oba vrhova velika, a je današnjega za slabih 150 m več od včerajšnjega, kar nenazadnje izpričuje njegovo ime, ki je za eno besedo daljše. Ako pa vzamemo v obzir, s koliko višinci se rabi pomujati turni smukač, da stopi na vrh, sta si skoraj enaka. Bistvena razlika pa je v smučariji, včerajšnje je bilo komaj za slabe tri zvezdice, današnja pa si je na prijetno presenečenje prislužila odlične štiri.

Predzadnji dan tega leta se je za vse pošteno potrudil Miha, ki obljublja, da tudi v naslednjem letu ne bo kaj dosti drugače. Pa srečno vsem!

 • Konjščica
 • Zimska idila
 • Lavina v grabnu pod Višenikom
 • MDV
 • Jezerca
 • Zgornja flanka VDV
 • Ablanca
 • MDV
 • Srenjski preval in Viševnik
 • Jast
 • Kanjavec, Mišelj vrh, itd.

Podrobnosti o aktivnosti

https://www.gpsvisualizer.com/display/20211230102616-28228-map.html

Zadnja sprememba: 31.12.2021 ob 15:29

Povej naprej:

Poglej si še

Od Doma Planincev na Savinjsko sedlo

Od Doma Planincev na Savinjsko sedlo

Kamniško-Savinjske Alpe | Savinjsko sedlo
Klemen Kotnik
Samotno in razgledno

Samotno in razgledno

Karavanke | Plešivec
Anže Rozman - Tominc

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...