Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Naj se po prvem dnevu leto pozna

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.610 m

Ku, ku, novo leto je tu. Je treba brž preveriti, ali je od lanskega leta ostalo še kaj turnosmučarskega znanja. Pa še sopreproga, ki skrbno spremlja vse novosti, ki jih njen najdražji priobči v strokovni literaturi Snežak, si navdušena nad njegovimi vrhunskimi dosežki zaželi na prvega dne v novem letu v živo podoživeti vse tiste silne zvezdice, s katerimi absolutno nepristransko, objektivno in znanstveno preverljivo njen dragi ocenjuje smučarske razmere svojih podvigov.

Možiček kopitljaček se znajde v hudo zagatni situaciji, saj ne ve, kako naj grdo prevarani ženi, ko bo le ta na smučeh stala v pol metra globoki čofti ali se lomila v skorji ali ružila po kamnih ali nabirala zvončke in trobentice, pojasni, kje so zdaj vse tiste čudovite flanke, namazane s putrčkom ali obložene s puhcem. Izgovarjati se na vreme, je preveč cenen izgovor, si bo treba izmisliti kaj boljšega, mrzlično tuhta slavni mož. Kaj mu je torej storiti? Snežnega topa nima, pa če tudi bi ga imel, bi bil jako neprikladen, ko bi ga pred nejevoljno ženo moral riniti v breg in pred njo zasneževati klanec. V zadnjem hipu, preden sedeta v avto, na hitro poškili še na turnosmučarski meni Snežak in preveri, kakšna je bila kaj kulinarična smukoturna ponudba zadnjih dni, taka, primerna za pod ženino smučko. In gromozanska snežna kepa se mu odvali od srca, ko prečita včerajšnji Juretov optimistični in jedrnat recept za pripravo turne smuke s kuhanim kofetom z Nad Šitom glave. Evo, to je to - na Snežaku se v zadnjem hipu, tik pred bolečim razpadom zakonske turnosmučarske zveze, najde idealna rešitev. Le dveh kerlcev, ki bi pod NŠG kuhala kofe, danes žal ni bilo.

Ob deseti uri in pri več kot toliko stopinjah v soncu lagodno zakoračita z Vršiča po eni od mnogih špur proti NŠG. S prijaznim in zgovornim možakom, ki ga srečata sopeč navkreber, pokramljata o tem in onem, še posebno pa o raznih hribovskih rečeh in nebulozah, ki se na vsakih nekaj dni pojavljajo na smukoturnem spletišču. In nato vsi trije v gostobesednem vzdušju družno dosežejo najvišjo točko na 2100 m med NŠG in Malo Mojstrovko.

Preden zarežeta prvi zavoj, moža še vedno muči, ali bo najdražja zadovoljna z današnjo smukoturno ponudbo, ki jo je izbral njen izbranec, ali bo snega za štiri ali pet Snežakovih zvezdic. Bognedaj, da bi ga bilo za tri ali - o, svetapomagavka - še za manj. Mu jih bo v tem slučaju žena doma pošteno napela. A ko pade štartna zastavica in po prvem zasuku smuči v retrovizorju ugledata, kako lepo vijugo v odjenjanem snegu sta pustila za seboj, smuči dokončno spustita z verige in naklepljeta serijo čudovitih levosučnih obratov. Čeprav so obrati res lepi, že po prvem bistro ugotovita, da samo v levo ni mogoče sukati smuči, da bo potreben tudi kakšen v desno smer, zato brez obotavljanja začneta klepati še komplementarni serial desnosučnih obratov. Skratka, da ne zapletamo po nepotrebnem, smukoturni par je sanjsko užival v pomladni smuki in moževe skrbi, kaj bo porekla najdražja, so se razblinile in odšle v pozabo. Skorje nobene, k sreči tudi nobene skalne mine iz zasede pod snegom.

Zadovoljna, da sta z Vršiča odrinila ob ravno pravšnji uri in ujela odličen sneg, ne pretrd in ne premehek, in v turnosmučarskem upanju, da se po prvem dnevu leto pozna, sta za vse vriskala Živa in Miha.

  • Nad Vršičem
  • Pomladansko vzdušje
  • Razmere na slovenskih turnosmučarskih središčih
  • Še zadnji obrat

Podrobnosti o aktivnosti

https://www.gpsvisualizer.com/display/20220101064233-28228-map.html

Zadnja sprememba: 01.01.2022 ob 23:35

Povej naprej:

Poglej si še

Bolje je iti peš

Bolje je iti peš

Julijske Alpe | Ratitovec, Gladki vrh | Razor
Bojan Ambrožič
“Low power”

“Low power”

Karavanke | Ptičji vrh
Barbara Dekleva Jenčič

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...