Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Nad Bormio s smučmi in kolesom

Janez Javoršek GRS

Osem - dnevno pogledovanje v puhovki proti nebu se naju je končno usmililo v četrtek (30.5.), ko je posijalo sonce in se je "majsko" segrelo tudi v Bormiu, na 1200 metrih kjer je vse od prejšnjega vikenda prevladovalo mrzlo, deževno in vetrovno vreme.
Hribi nad Bormijem so vsak dan dobivali pošiljke snega, nad 2500 metrih obilne, zato tudi pričakovano trasa Gira ni mogla čez prelaz Gavia na 2618m. Po pogovoru z lokalcem jim je v sredo (dan po predvideni etapi), zasulo stroje za čiščenje ceste in prelaza, razmere v tem delu so bile skorajda kaotične.
Vse skupaj me je odvrnilo od kakšnih "hudih" tur, v zavetju smučišča Bormio 3000 sem odšel le na njegov vrh, 3018 metrov visoko Cima Bianca. Nov sneg se je začel pod 2000 metri, z višino ni veliko naraščal, saj ga je bilo na vrhu le dobrih 15 cm, bil pa je suh in zato zelo lepo smučljiv.
Prelazi nad dolino Valtelina, Valfurva in dolino Livigno so v veliki meri še zasneženi in zaprti. Za tak čas (konec maja) so presenetljivo zaprti prelazi Stelvio (Bormio - Prato), Gavia (Ponte di Legno - Bormio), Livigno (Tirano - Livigno), tako je edini prehod v Livigno čez prelaz Foscagno.
Proti prelazom se kljub zapori vozi s kolesi in pohodniško hodi, a je recimo nekje na polovici klanca na Stelvio sredi ceste ogromno skal, snega in drobirja.
Območje Bormia je bilo zaradi dirke po Italiji precej zasedeno, midva sva dokaj ugodno apartma rezervirala že lani, takoj, ko so objavili traso dirke.
Na Mortirolu sva bodrila kolesarje, predvsem naše, so si pa vsi zaslužili vzpodbudo. Hribovci smo navajeni mrzlega vremena, a ta vzpon in še bolj spust s prelaza je pokazal vse trpljenje vrhunskih kolesarjev. Že na vzponu so se nekateri komajda še držali balanc, trzanje ustnic in celega telesa pa je še komajda priporočljivo ogleda.
Vsa čast našim, Polančevo odkimavanje je povedalo vse!

  • Cima Bianca
  • nad Bormiem
  • Cima de Piazzi
  • Mortirolo
  • Proti Stelviu

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipNWLPcBlPPoDzPqY_PHhP7aDl5Se6M3_qG5-2W1_36M446QJRGyZf0m9DeNe6K2vg?key=UHJOWnFwNFNGeDBtbG9FOHhnekN6aUl3VXNXYkV3

Zadnja sprememba: 01.06.2019 ob 22:21

Povej naprej:

Poglej si še

Kredarica

Kredarica

Julijske Alpe | Kredarica | Iz Krme
Samo Kham
Obračanje pod Oberlercherspitzom

Obračanje pod Oberlercherspitzom

Visoke Ture, skupina Ankogel-Reisseck-Hafner | Oberlercherspitze | normalka od Kölnbreinsperre
Jakob Kovač

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...