Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Na Ženiklovec trikrat: prvič, zadnjič in nikoli...

Luka Mišič

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 800 m

Kljub nekaj priloženim idiličnim fotografijam je tura bila zanič. Velik del krivde je seveda na nas, turnih smučarjih samih, ki smo se v luči plazovne nevarnosti v visokogorju odločili za to na Dovško babo še kako spominjajočo turnosmučarsko žalost.

Prvič, ubrali smo daljšo pot po cesti mimo Doma pod Storžičem, kar pomeni, da smo si monotono in skoraj povsem brezrazgledno pot nesorazmerno podaljšali ter se izpostavili tveganju naleta sankačič in sankačev, ki so nedvomno uživali bolj kot mi. Strah pred udarom je podkurila zavist spustaškega ugodja, na katerega smo tedaj še upali.

Drugič, tistih 500 m "bejbike", ki bi v nekem drugem življenju ponudila izvrstno in predvsem varno, začetniku primerno smuko po pršiču, sta zaradi zamude seveda zaznamovali razritost terena in skorja. Ko smo se znašli pri koči ob vznožju smučine, smo sicer zapazili, da med obema "flankama" ostaja še nekaj nedotaknjenega terena, a je prijateljev pol-resen poziv po ponovnem natikanju kož bil hipno in odločno zavrnjen.

Tretjič, po nekaj minutah tekočega smučanja se je pričel tradicionalni "snežni rodeo" po razritem gozdu. Nevaren za telo in duha, predvsem pa za opremo, se je takoj uvrstil med najslabša turnosmučarska kobacanja doslej. Ko smo se zjutraj nadebudno opremljali na parkirišču, je prijatelj, ki je za turo izbral lahko in ozko smučko, bil deležen kar nekaj kritike, češ da nas vendar čaka še kar nekaj nedotaknjenega snega in čemu le svoje "lopatke" hrani za pomlad. Za izbiro sem mu lahko po prvih metrih spusta le še čestital.

Četrtič, kolovoz, ki je vodil do parkirišča, je spominjal na sarajevsko bob stezo (ne v času OI, temveč danes). Nekaj naključnih sobork in soborcev je v kaosu ledu, kamenja, kopnih delov in drugih preprek odnehalo, nadaljevalo peš, mi pa smo pretrpeli vse do zasluženega sedenja na robu prtljažnika.

Ženiklovec, hvala, in nikdar več.

P.S. Sonce bi nas grelo, če ne bi več kot 2h preživeli v mraku gozdne ceste.

Zadnja sprememba: 13.12.2021 ob 11:16

Povej naprej:

Poglej si še

... smrežaka za Jaka

... smrežaka za Jaka

Karavanke | Povna peč
Marijana & Marko
Domačini pravijo Kozjak!

Domačini pravijo Kozjak!

Karavanke | Kozjak
Marijana & Marko

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...