Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Na goro z razlogom

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

No, pa smo dočakali. Sneg, seveda, in z njim zvrhan koš smukoturnega veselja. Ako je ubogi slovenski živelj žalibog razcepljen po dolgem in počez na leve in desne, lepe in manj lepe, cepilce in anticepilce, moške in ženske, mesojedce in vegeterjance, naše in vaše, bicikliste in avtomobiliste, se vsaj za smukoturno srenjo izpodobi, da obvarje težko prismučano jednotnost in se ne razkosa na prve, ki so cepljeni s snegom, se s smučmi redno testirajo na sveže pobeljenih klancih in svoja turna junaštva ponosno priobčijo na Snežaku, in one druge, ki še vedno dvomijo v obstoj snega, ker ne verjamejo ne vremenoslovski znanosti ne svojim očem, češ da je posredi zagotovo vesoljna zarota temnih sil zoper temeljne turnosmučarske pravice in svoboščine, in na kavču, daleč stran od belih vršacev zavistno čitajo fejk njus (fake news), s katerimi se na Snežaku bahajo prvi.

In zategadelj se mož, ki se redno bavi s smukoturo že celo življenje, saj ve, kako je ona blagodejna za zdravega duha v zdravem truplu, zarana še v mraku zažene proti Zelenici in na vrh Triangla. Če učenjakom za vreme ni baš uspela prerokba z dopoldanskim soncem, ki se je žal skrivalo za sivimi oblaki, pa kot pribito drži, da je nad Ljubeljem snega toliko, da se čezenj zares ne gre pritoževati. Prava zimska idila. In to v času, ko po koledarski zapovedi še ne bi smelo biti oficielne zime. Pristopna smučina do vrha je lepo utrjena, nekaj odcepov gre v različne smeri, tudi proti Vrtači.

Prvi zavoji v novi sezoni so seveda nekoliko okorni in slogovno neizpiljeni, kajti mož se le še megleno spomni lanske sezone in znova išče pravih smukoturnih občutkov. Čeprav je čez leto redno vežbal svoj maščobno-mišični in skeletni ustroj z raznolikimi vadbami in upal, da bo v njem nagrmadil zadosti MWh energetičnega potencijala, pa se je izkazalo, da za prefinjeno smukoturno obvladovanje težnostnih, sredobežnih, mimobežnih, električnih, spolnih, magnetičnih, šibkih in močnih jedrskih, Coriolisovih in drugih sil potrebnega še kaj več od surovega sproščanja potencijalne energije. Umanjkal je interpretacijski zalet z dovolj izbrušeno turno tehniko in prepričljivo izpovednostjo, ki bi tragiko turnega smučarja iz elementarne bivanjskosti, nad katerim visi nekakšna občasna gibalna okornost in zaprašenost, povzdignil do upodobitve smukoturnega bitja iz onostranstva. Če k temu prištejemo že precej zvoženo in zorano smučišče, ob njem pa kompakten celec, ki se mestoma želi preobličiti v kložo, postane jasno, zakaj mož s svojo smukoturno premiero ni bil najbolj zadovoljen. Seveda ne gre metati smuči v koruzo, kajti prilik za popravo umetniškega vtisa bo še dovolj.

Kdor se torej želi solidno nasmučati brez pretirane muke in brez bojazni, da bo smuči brusil po skalah, lahko brez slabe vesti to naredi na Zelenici. Na smuči bo stopil na parkirišču in do tja tudi prismučal.

Za vse je na predšihtni turni smuki užival Miha

  • jutro
  • Zelenica
  • na vrhu

Zadnja sprememba: 01.12.2021 ob 21:56

Povej naprej:

Poglej si še

Na robu vremenske fronte

Na robu vremenske fronte

Julijske Alpe | Mrežce | Čez Mrelše
Franci Pogačar
Peka Piškotov Poteka s Polno Paro

Peka Piškotov Poteka s Polno Paro

Kamniško-Savinjske Alpe | Veliki Zvoh
Janez Javoršek GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...