Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Madonna del Cotolivier, 2104 m

Mišo Jenčič

Po tednu smučanja ob žičnicah sva si zaželela še malo turne smuke. Prav tako se nama je zdelo škoda porabiti dan povratka iz Francije izključno za vožnjo. Malo sva pobrskala po spletu in kot primerna tura se je zdel Rocher de la Garde iz vasi Chateau Beaulard.

Na izhodu iz tunela Frejus sva zavila na izvoz Bardonecchia in se po stari magistralni cesti proti Oulxu peljala do vasi Beaulard, kjer sva zavila na gorsko cesto do zaselka Chateau Beaulard, 1388 m. Tam je bilo že kar nekaj turnih smučarjev; večina se je res usmerila proti Rocher de la Garde, a dva domačina sta nama svetovala Madonno del Cotolivier, ker da utegne biti zaradi bolj osojne lege tam boljši sneg.

Tudi proti Madonni je bila že narejena gaz in sneg ob njej je bil (kljub temu, da je termometer v avtu ob najinem prihodu kazal +4 C) še pršič. Pot se zložno vije skozi bolj ali manj redek macesnov gozd in vseskozi imaš pogled na Rocher de la Garde, ki je sosednji kucelj - res pa je vsaj od daleč tam macesnov gozd izgledal redkejši kot pri naju. Sva bila pa na vrhu zato nagrajena z izrednim razgledom, saj je Marijina kapelica postavljena na osamljeni pomol nad dolinama Dora Bardonecchia in Dora Riparia.

Smuka je bila solidna, vendar noben presežek. Pomagalo bi, če bi bilo malo več snega, da bi zgladil razne jarke v gozdu. Tudi sneg se je medtem precej ojužil (ob najinem povratku je avto kazal +8 C), predvsem pa mi je bilo žal, da nisem vzel s seboj čelade (imel sem samo tisto za alpsko smučanje in se mi je zdela pretežka).

  • začetek nad vasjo Chateau Beaulard
  • pogled v smeri Rocher de la Garde
  • Koničasti vrh v ozadju je Pic de Rochebrune, 3321 m, najvišji na desni pa Mont Chaberton, 3131 m. Spodaj Cesana Torinese.
  • Bardonecchia in južni portal tunela Frejus
  • Kapelica je posvečena Mariji luči (Notre Dame de Lumiere) in jo praznujejo v nedeljo, najbližjo 20. juniju.
  • Spodaj Oulx, desno greben Assietta, po katerem smo pred leti kolesarili

Zadnja sprememba: 10.02.2019 ob 12:19

Povej naprej:

Poglej si še

Monte Cocco

Monte Cocco

Karnijske Alpe | Kovk
Bojan Ambrožič
krn po plošči

krn po plošči

Julijske Alpe | Krn | normalka s pl. Kuhinja
Damijan Cvek

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...