Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Kuj razmere dokler je mrzlo (vroče)

Janez Javoršek GRS

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Popoldan parkiram na Vršiški cesti, nisem preveč divjal, saj mi v nobenem primeru ne bi uspelo smučati ob dnevni svetlobi. Mrzel zrak spodaj, nič bolj toplo zgoraj in presenetljivo povsem brez vetra. Pogledi po okoliških hribih so bili danes fenomenalni, je pa vtis, da so stene s precej malo snega. Nad gozdom je sledi špur ducate, v osrednjem najstrmejšem delu sem nataknil srenače. Trda, pol metra široka sled vzponov je lažje premagljiva z njimi.
Na uravnavi pred Kriško steno dolgovezim, da se je popolnoma stemnilo (razen sija lune) in odsmučam v smeri osrednjega kanala, po katerem sem se tudi vzpel.
Smuka zgoraj po trdem, zapihanem (grifik) snegu, v kanalu sem zavoje iskal po obeh robovih, kjer je še nezvožen, rahel, suh sneg. Spodaj na uravnavi je pršič, zelo lepo smučljiv, ne zvoženega se tudi s čelko še najde.... V gozdu nad kočo je lepa mehka smuka, cesta pod njo pa trda, zato divjaška smuka v ožjem hodniku. Celotno turo sem bil sam. Snega je dovolj, a kak meter bi bil še zelo dobrodošel. Parkrat sem se pri smučanju pojavil na zasneženih balvanih, s spodnje strani pa je bila več-metrska luknja.
Kakšna je bila danes pozno popoldan kvaliteta smuke in snežne podlage, mogoče komu pove že podatek, da sem do spomenika ponesrečenim gornikom prismučal v dobrih 15 minutah.....

  • Mrzla senca, ko se dan poslavlja.
  • Samo stal sem in gledal.
  • Snega ni prav veliko, stolčkov je zunaj snega še nešteto.
  • Lepo in samotno,
  • Ožji hodnik, tudi po višini....

Zadnja sprememba: 12.01.2022 ob 22:21

Povej naprej:

Poglej si še

ŠPŠ

ŠPŠ

Julijske Alpe | Škrbina Prednje Špranje | Iz doline Zajzera
Anže Tomšič
V soboto je bilo pestro tudi na Vošci

V soboto je bilo pestro tudi na Vošci

Karavanke | Vošca
Aljoša Vister

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...