Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Krnica pod Kriško steno

Jernej Ekar

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 900 m

Na dela prost petek sem si za destinacijo izbral Krnico, ne ravno težko, a vseeno precej pestro turo. Še posebno slednje se je izkazalo za zelo resnično.

V zgornjem delu Krnice je bila snežna podlaga bolj klavrna, večinoma kloža z nekaj pasovi delno predelanega pršiča. Poleg tega popoldanska svetloba ni ponujala presežkov pri vidljivosti, kar ni ravno recept za užitek.

Se je pa zato osrednji del spusta, torej tisti nekoliko strmejši skok, izkazal za zelo prijetno smuko. Tokrat je bila podlaga pršič in ob tem edini minus že precej zvoženih linij, ki jih bo v prihodnjih dneh še več. Kljub temu se vedno najde kakšna nedotaknjena linija, v tem primeru se je našla celo lepa nezvožena grapica (40 – 45°, kakšnih 20 m). Ena še precej bolj obetavna in tudi precej daljša se ponuja v spodnjem delu Kriške stene pod Gubnim, a je za solo izvedbo na kložasti podlagi malo too much (vsaj zame).

Nato je sledil še rodeo po spodnjem delu nad kočo v Krnici. Tisti del po plazovini je obupen, mislim, da je primeren opis zanj tole: https://www.youtube.com/watch?v=999Lz4b9myk Na srečo pa je po kakšnih 200 m možnost umika na skrajno levo pod ostenja Prisojnika, kjer je še vedno rodeo čez snežne kuclje, a veliko bolj prijeten. Pri tem naj vas skakljanje preko kucljev preveč ne povleče, ker se nekateri izmed njih končajo s par-metrskim skokom. Dobri refleksi in pravilna reakcija sta kot rezultat dali le malo razmajano vez, ki jo je multitool na hitro rešil, lahko pa bi bilo slabše… ;)

Končno je še tisti del skozi gozd, ki je ponovno bolj kot ne rodeo, vendar bi bilo gotovo mnogo prijetneje, če bi se na turo odpravil malo bolj zgodaj. Okoli poldneva je namreč sneg v gozdu precej mehak, popoldne pa počasi pomrzne. Budilke so kdaj pač koristna zadeva. :)

Lp, Jernej

  • S stena Škrlatice in Dolkove špice ter desno Razor v poznopopoldanskem soncu
  • ostenja Prisojnika
  • pogled iz vhoda v Krnico
  • in pogled v zaključek Krnice
  • Razorjeva ostenja
  • omenjena grapa v Kriški steni
  • in mala grapica nekje na sredini skoka pod Krnico
  • ko ti na enkrat zmanjka tal pod nogami...

Zadnja sprememba: 08.02.2019 ob 23:10

Povej naprej:

Poglej si še

Gori-doli naokoli

Gori-doli naokoli

Kamniško-Savinjske Alpe | Kompotela
Peter Pehani
Samotna krnica Ödenkar

Samotna krnica Ödenkar

Nizke Ture, Radstädter Tauern | Weißeck
Janez Javoršek GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...