Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Krnčica, JZ vesine

Jaka Ortar

Sneg se nad Drežniškimi Ravnami sicer prične malo više kot pred enim tednom,
a se je na srečo na mulatierah obdržal zelo nizko. Na dereze sem tako stopil že par minut od leve serpentine na 1100 m, sledil sem neki poti v smeri proti Krnu čez kar veliko plazovino, nato pa kar naravnost po gozdnatem hrbtu v vpadnici večje grape. Do te grape je bila naklonina okoli 35°, nad njo pa teren postavi pokonci in ne popusti prav do grebena.

Držal sem se hrbta levo od vpadnice vrha Krnčice, prehode med kopnimi travami sem iskal bolj po desni strani (bolj osončena). Po 500 m hrbta sem prišel na vznožje vršnih strmali in razočaran ugotovil, da je od prejšnjega tedna na ključnih prehodih pobralo kar nekaj snega in da je tam pogojno smučljiv samo še en prehod. Da sem prišel do njega, sem moral z vrha hrbta prečiti proti levi, nato pa naravnost navzgor. Najstrmejši del je bil žal obrnjen najbolj proti zahodu in je bil še zelo trd, nad njim izpostavljenost res huda, strmina pa ne popušča. Na greben sem prišel SZ od vrha Krnčice in nadaljeval ob opasti proti vrhu. Na zadnjem vršičku pred vrhom sem moral žal odnehati, nadaljevanje čez mini škrbinico je bilo nesmučljivo (prehod na U, strm prek 65°, že dolgo osonočen in zato moker, izpostavljeno).

Ob vzponu sem načrtoval, da bom kako uro počakal na vrhu, da se sneg malo ojuži (ledeno sicer ni bilo nikjer, povsod grifig), a me je veter na grebenu prezgodaj poslal na smuči. S spustom sem začel okoli 11:20, zgornja izpostavljena strmina je bila ravno malo odjenjana, ko pa sem prišel nad ključ smeri, je bilo čisto pretrdo za tisto naklonino in izpostavljenost. S težavo sem se preobul nazaj v dereze in nato malo preiskal okolico ključnega dela, da bi našel kakšen bolj osončen prehod - in sem ga. Nato sem šel nazaj na greben in se še drugič spustil malo čez 12. uro. Sneg je bil zgoraj občutno bolj ojužen, na ključnem delu žal komaj kaj, a je šlo, je bilo grifig. Bolj položni osrednji del smeri je bil fantastično odjenjan in res lepi prehodi so se kar odpirali, celo vedno bolj strmi, eden bolj uživaških spustov doslej. Tudi pod smerjo je bila smuka sam užitek, le skozi gozd spodaj sem smučal na pamet in se kakih 30 višincev prebijal skozi gostejše grmovje. Prismučal do 1100 m.

Eden bolj uživaških spustov po eni lepših težkih smeri pri nas.

Krnčica, JZ vesine, I, 700 m (od spodaj navzgor: 500 m 45-40°, 180 m 55-50°, prehod 60°, 20 m 40-45°, izpostavljeno)

Več informacij

https://www.instagram.com/p/BeuPb8LA52b/?taken-by=jaka.ortar

Zadnja sprememba: 03.11.2018 ob 21:57

Povej naprej:

Poglej si še

Vrh Krnic (Vogel)

Vrh Krnic (Vogel)

Julijske Alpe | Vrh Krnic | JZ vesine
Jaka Ortar
Porezen

Porezen

Zahodne Slovenske predalpe | Porezen | JZ vesine
Jaka Ortar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...