Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Kraljica

Miha Debevc
Julijske Alpe | Rodica | Planina Suha - smučišče - Žagarjev graben

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 850 m

… je seveda Rodica, s katere se je danes vršil 47. tradicionalni turni smuk. In kdor ni bil - po uradni statistiki organizatorjev – med osemdesetimi kosi srečnežev, ki smo se po zajli za 10 € transportirali na Vogel in nato s smučmi nagnetli na vrh, je zamudil fantastično smuko za šest zvezdic, lahko tudi za kakšno več. Da tokrat ne gre za običajno širokoustenje, lahko potrdijo vsi prisotni od prvega do zadnjega. Žal pa so bili o Rodici obveščeni le posvečeni, neposvečeni pa smo strogo turnosmučarsko tajnost pridobili iz strogo zaupnih virov.

Že uvodni spust z Vogla do Pl. Suha po putrčku obeta prvovrstno smuko. Malček višje temperature so kot naročene. S planine jo eni na cuckih mahnemo čez Zadnjo Suho na greben in po njem do vrha, drugi pa jo do tja uberejo po žlebu čez Lepo Suho. Pogled na sanjske vijuge, ki so jih v popeglan sneg naslikali predhodniki, nama z Rokom dajo misliti in ne mine dosti časa, ko se nama posveti, kako iz današnje Rodice iztisniti turnosmučarski presežek, dodano vrednost (brez DDV-ja!).

Kot mnogi pred in za nama zareževa z vrha v idealen odjenjan sneg, ki v taki obliki in konsistenci vztraja celih 400 nižincev, in odvijugava čez Lepo Suho do ravnice (1560 m) nad žlebom. Vse brez napora, zdi se, kot da so smuči okužene z artificijelno inteliženco (AI) in vedo, kaj jim je početi, kako se dovršeno zasukati iz levega v desni obrat, kako poklepetati (chatGPT) in navezati harmonični odnos s snežno odejo, da se smučarju ni treba ukvarjati z ničemer drugim kot stati na smučeh, se predajati čistemu užitku in lebdeti v ekstazi turnosmučarske popolnosti. Nezaboravno!

Na ravnici spet vpreževa cucke in odmeljeva na greben do kote 1780 m nad sedlom Čez Suho, kjer se začne drugo dejanje in repriza prvega dela turnosmučarske veseloigre. Smuči lahkotno in z neverjetno eleganco zarežejo v poravnano snežno strmino in naju čez Zadnjo Suho ponesejo 400 nižincev nižje do planine, kjer se organizatorji turnega smuka izkažejo z odlično zakusko (gorenjska zaseka, piškoti, čokolada, čaj, žganje, pecivo, …) in tradicionalnimi lesenimi medaljami za vse, ki so zmogli Rodico. Ob dobrotah in prijetni druščini (kdor turno smuča, slabo ne misli) seveda ne manjka živahnega klepeta.

Po vzponu na smučišče (1750 m), ki so ga zapustili že vsi nedeljski smučarji, žičničarji pa že steptali za naslednji dan, sledi še zadnje dejanje turnosmučarske veseloigre. Slogovno uglajeno odsmučava po urejenih progah proti Žagarjevemu grabnu in na smučeh vztrajava nekje do 850 mnv, malo nad odcepom steze v Ukanško Suho, kjer zmanjka snega.

Zahvala bohinjskim organizatorjem za odličen turni smuk, ki sva ga več kot odlično izkoristila Rok in Miha in uspela iz Rodice iztisniti 1700 višincev smučarskega izplena.

  • V žlebu nad planino
  • Zadnja Suha
  • Pl. Suha
  • Rodica
  • 3glav

Zadnja sprememba: 20.03.2023 ob 09:24

Povej naprej:

Poglej si še

Sobota nad Pokljuko

Sobota nad Pokljuko

Julijske Alpe | Veliki Draški vrh | Kačji rob - Srenjski preval - Jezerca
Maja Lušina
Sončno presenečenje nad Tamarjem

Sončno presenečenje nad Tamarjem

Julijske Alpe | Jalovec | Jalovčev ozebnik
Andrej Mesner

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...