Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Konjsko brdo

Jaka Ortar

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 900 m

Vrh ture je bil nekdaj nadvse oblegan tovorniški preval, ki prek Suhe (odtod ime "Čez Suho") med Rodico in Šijo vodi iz bohinjske na goriško stran Peči. Preval sicer ni prav nič eminentna točka, a to danes ni bilo pomembno - odkar pomnim, z Rodice opazujem dolg greben, ki se prav izpod prevala spušča daleč proti dolini Kneščice, in končno sem našel priložnost za obisk. Ime grebena je Konjsko brdo - po konjih, ki so nekoč tam prek tovorili dovoljene in nedovoljene pakete. V zgornjem delu so Ravharji pasli ovce, zato se tam najde tudi ime "Ravenska Ovčja Suha".
(To turo sva imela z očetom v planu A že pred 10 leti, a sva na izhodišču ugotovila, da je snežna meja 600 m nad izhodiščem, zato sva šla na plan B, Hochkobel ... kaj se je tam nato zgodilo, lahko preberete v knjigi "Nevarno proti vrhovom" (Jani Bele), kdor je nima, pa si lahko zgodbo sestavi iz ključnih besed: močno pomrznjeno strmo pobočje, smuči na nahrbtniku, zelo močni sunki vetra, na srečo v roki oster cepin in pravočasna reakcija.)

Danes sem se mimo Kneških Raven pripeljal do 840 m, naprej je bilo na cesti 20 cm pomrznjenega snega. Ker je bilo tako pomrznjeno in ker me je v nadaljevanju čakalo strmo nadaljevanje, sem šel kar od avta s smučmi na nahrbtniku. Prvih 100 m po gozdni cesti do Spodnje koče v Prodih, pri njej pa kar desno v gozd naravnost proti Konjskemu brdu. Tam se je obupno prediralo skozi površinsko skorjo, večinoma prek gležnja, občasno prek pancarja, zato sem le počasi napredoval. Z izbiro smeri se je sicer malo dalo vplivati na prediranje, zato sem se držal bolj grebena, tam pa je bilo celo toliko trše, da sem obul dereze. Po 200 m sem prišel do mulatiere, ki vodi proti Rodici; sledil sem ji do naslednjega gozdnega grebena (1150 m) in nato nadaljeval po njem prav na Konjsko brdo. Na greben in s tem vrh zmerno strmega bukovega gozda sem stopil na 1450 m.

Greben poteka v smeri sever-jug, zato je bila njegova JV stran že (med 10. in 11. uro) povsem ojužena, JZ stran povsem pomrznjena, na samem grebenu pa majhne opasti suhega snega. Prvih 100 m je bilo še kar strmih, nato pa se je greben položil. Greben ima tudi nekaj malo izrazitih vršičkov. Nad 1650 m se greben zlije z južnim pobočjem pod prevalom, tam je bil sneg že močno ojužen, ponekod so bila območja napihanega snega, a tako tanka, da niso prižgala alarma. V zadnje pol ure vzpona se je začelo kvariti vreme, od nikoder z juga je prineslo srednjo oblačnost, ki je pljusknila čez Peči prek Vratc pri Voglu in se nato ustalila z vrhom nekje na 1600 m. Dan je bil vroč, še najbolj v letošnjem letu. S Šije na jug so se na veliko prožili plazovi mokrega nesprijetega snega.

Opoldne sem odsmučal po smeri pristopa, na zgornjih 400 m so bile razmere za smučanje slabe: na začetku požlejena skorja, ki je držala težo smučarja, vendar prekrita z 10-20 cm ojuženega snega, tako da je malo plazilo (predvsem so se delale velike kepe), ob grebenu sem večinoma smučal po osončeni JV strani, kjer je bil sneg moker in tam sem prožil plazove nesprijetega snega, ki so se širili in segli v gozd. Pod 1600 m sem prišel pod srednjo oblačnost, a vidljivost je bila vseeno še ok. Sneg je bil tam zoprn, skorjast. Še najbolje je bilo v gozdu, ki je dovolj redek in strm, da je bila smuka po nekaj cm mokrega snega na pomrznjeni podlagi užitek. Spodaj sem naredil napako in namesto da bi sledil mulatieri do Zgornje koče v Prodih, sem jo mahnil kar naravnost navzdol in se nato prebijal čez 50 m grmovja med balvani in podrtim drevjem. Nato pa po cesti do avta.

Tole Konjsko brdo je prav luštno - za peš izlet. Ne pa tudi za smučat (vsaj v taki izvedbi), grebeni nikoli niso smučarsko zelo užitni.

Smučarske zvezdice: zgornja polovica za 2, spodnja za 4, sem izbral 3.
Občutek varnosti: zgoraj požlejena podlaga, nevarna za zdrs, na njej pa moker sneg, ki se pod smučmi splazi. Zato 2.

 • Na Konjskem brdu, prišel sem iz gozda na desni.
 • Nadaljevanje, prvih 100 m.
 • Na vrhu strmega odseka grebena.
 • Nadaljevanje pa tako.
 • Vršiček.
 • Greben se proti koncu zlije s pobočjem.
 • Oblačnost se je na hitro priplazila po dolini.
 • In se zaletela v Peči - Rodica.
 • Spust proti megli.
 • Še zadnji metri sonca.
 • Pogled nazaj na vršnih 150 m spusta.
 • Še od daleč - zgornji del.

Zadnja sprememba: 02.02.2021 ob 20:41

Povej naprej:

Poglej si še

Dnevi pršiča so zaenkrat minili

Dnevi pršiča so zaenkrat minili

Karavanke | Klek | Dolina pod Golico-Klek
Franci Pogačar
palec gor za odjugo

palec gor za odjugo

Kamniško-Savinjske Alpe | Kamniško sedlo
Janez Javoršek GRS

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...