Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Ko za navdušenje poskrbi kanta

Miha Debevc

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Begunjščica? In to v nedeljo! Moža nemalo skrbi, ali se bo tja gor sploh mogoče preriniti skozi nepregledne mase nedeljskih pohodnikov, pa resnih alpinistov, ki vesoljnemu svetu z vso cingljajočo železnino, šlemi na glavi, cepini in drugo za navpik postavljene kraje silno pomembno opravo že na daleč dajo vedeti, da se z Zelenico in okoliškimi krtinami tu ni šaliti, saj da kdor si ne želi bridkega konca in ne premore take oprave, kot oni, naj se tem koncem raje na daleč ogne. In tu so seveda še turni smukači, ki na smučeh ali pa nekontrolirano kotaleč se poledenelih tleh že torpedirajo navzdol, pa radostno vreščeči otročički, ki jih neodgovorne roditeljice, očarane nad izjemnostjo in enkratnostjo svojih malčkov in slepe za vse grozote, ki tu prežijo na njihov zarod, na sankah in plastičnih krožničkih (še sreča, da je naša umna vlada sprejela odlok o prepovedi dajanja plastičnih proizvodov za enkratno, upajmo, da v bodoče tudi za večkratno, uporabo na trg) pošiljajo v pogubo in s tem resno ogrožajo nezavidljivo demografsko statistiko slovenskega življa.

No, vsem navedenim pomislekom navkljub se mož ob precej kasni 10 uri le odpravi na Begunjščico. Kasni zategadelj, ker se nadeja, da bo abnormalna gorkota, ki se je zgrnila v teh dneh nad naše kraje, vsaj nekoliko omehčala v prosincu ves dan osenčeno in trdo zeleniško smučišče. A iz te gorke moke žal ni mehkega kruha, saj sneg ves dan ostaja trmasto trd. Na smučeh s srenači se zažene po Šentancu navkreber, tik pod grebenom s smučmi na širokih ramah pasira še kopni del in po slabih treh urah, ko se števec višincev ustavi pri 1033 m, stopi na začuda prazen vrh in dokončno vzame gori mero.

Po nekaj grebenskih zavojih v prijetno omehčanem snegu in po spustu čez kopnino, se na vrhu Šentanca ponovno inštalira na smuči in ob tem zave, da od tu nižje ni več turnosmučarske šale, da bo treba pokazati, koliko turni smukač velja. Teren je ponekod razdrapan, drugje popeglan do gladkega, povsod pa trd in pomrznjen. Vzpenjajoč navkreber je bil namreč priča kar štirim nesrečnim pripetljajem, ko so se nesrečneži, ki so že sukali smuči po Šentancu navzdol, prav nerodno prekopicnili in špasno zložili v sneg. Bilo pa je seveda tudi smučarskih velemojstrov, ki so tako vešče krmarili smuči, da jih je bilo prav veselje gledati. Kljub temu, da jekleni mož prihaja le iz turistične turnosmučarske lige - kot sta nekaj dni nazaj ugotovila slavna M&M, vešča vratolomnega sukanja smuči po kuloarjih, pečinah, rižah, grabnih, stenah, žlebovih in drugih bolj ali manj navpik postavljenih strmalih (tudi kakšno previsno snežišče bi se utegnilo znajti vmes) –, vseeno dobro ve, da epskega turnosmučarskega spopada s poledenelim snegom ni mogoče dobiti brez kot britev ostrih robnikov, zmožnih brezkompromisne zverinske surovosti, ko se morajo smuči soočiti z ledom. Takisto imajo biti smuči iz pravšnje tvarine in primerne konture, predvsem trdega ustroja in izrazitega obstranskega loka, ali kot se jim na kratko reče dandanašnji, karvaste. Plohi za paudranje in slične modne novotarije, bolj podobne lati iz sosedove ograje ali ladijskemu podu Columbove Sante Marije, s katero je slavni morjeplovec priplul do Amerike, ki se v zadnjih časih na veliko množe v smukoturi in koristijo zgolj všečnemu izgledu smučarjeve celokupne pojavnosti, so na ledu brez haska. In ne pozabimo – tu je še smučar, najpomembnejša prvina, ki rabi biti iz pravega testa, krepkih udov, obdarjena z veliko konjskimi silami, ob tem pa še hudo spretnega giba, da se nesrečno ne prekucne ravno tam, kjer je najmanj treba.

Vedoč vse to, mož pritisne smuči ob sneg s tako živalsko močjo, da od silnega tlaka iz snega pod smučmi nastane potok. A že v naslednjem hipu, še preden more vodna ujma odplaviti moža, se ta odločno požene navzdol. V skrajno nizki supervelaslalomski preži, sklonjen naprej, pokrčenih kolen, napetih šunk, s težo na spodnji smučki, z odklonom v dolino, stisnjenih zob in odločnega pogleda, ki ga ne bi zmogel odigrati niti slavni Tom Cruise v najbolj napetih filmskih kadrih (če se slučajno ne skriva za Ray-Banovimi naočniki), zareže skozi zračne gmote in suvereno vodi smuči iz zavoja v zavoj. Spremenljiv sneg ne odpušča niti najmanjše napake. Bližnjic, da bi kar z mlahavo lahkotnim ritomignim vijuganjem opravili s strmino, ni. Potrebna je skrajna zbranost in jeklena vztrajnost v smučarski drži, ki jemlje moči.

Navdušen nad smuko po Šentancu, se mož v enakem smukoturnem slogu loti še ex smučišča, ki je povsem zglajeno in pomrznjeno. V spodnjem delu smučišča, kjer januarska pomlad končno naredi svoje, pod smučmi začuti malo več snežne voljnosti in smučarske sproščenosti. Tu je prostora še za kakšen zasuk več in pa seveda za nekaj karvaste domišljavosti.

Z ostrimi kantami na smučeh je tudi danes v imenu vseh, ki ste ostali doma, užival Miha.

  • Šentanc
  • Kopni del pred izstopom na greben
  • Vrtača
  • Stol

Podrobnosti o aktivnosti

https://www.gpsvisualizer.com/display/20220102130637-28228-map.html

Zadnja sprememba: 02.01.2022 ob 22:31

Povej naprej:

Poglej si še

Zadnja Mojstrovka

Zadnja Mojstrovka

Julijske Alpe | Zadnja Mojstrovka | Preko Velike Mojstrovke
Bogdan Jamšek
Bosta izdala smučarski vodniček za Vajnež?

Bosta izdala smučarski vodniček za Vajnež?

Karavanke | Vajnež | Gredina
Marijana & Marko

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...