Pojdi na glavno vsebino
Dodaj opis razmer
Trenutne razmere

Ko področje zagrabim s kremplji...

Janez Javoršek GRS
Visoke Ture, skupina Goldberg | Rote Wand | Rote Wand, z vrha v Kleine Zirknitztal

Sobotna tura je tako zelo navdušila, s izhodiščem "na snegu", od množic odmaknjenim področjem, lepo spomladansko smučarijo, da sem to hotel ŠE. Dolina Zirknitz, se nekje na 1600 metrih razdeli na dve, Veliko in Malo (Grose in Kleine Zirknitztal). Obe nudita vrsto prvovrstnih turnosmučarskih in alpinističnih smukov. Lepo vreme, spomladanske razmere in neobljudeni vrhovi so vabili!
Snega pri elektrarni je pol metra, zahodno orientirana Mala Cirnkica je dobršen del dneva v senci, ali pa je sonce pod takim naklonom, da kljub visokim temperaturam (Döllach ob dveh 18 st. C) snežna podlaga ostaja kompaktna in lepo smučljiva. Višje celo sredi dneva ostaja (pre)trdo, ali pa je na severnih straneh še pršič.
Sandfeldkopf, gora nekaj deset metrov nižja od 3000 metrov ima na zahod (v Zirknitztral) v zgornji polovici lepo povsem turnosmučarsko pobočje, težava (ali pa tudi ne ...), je v tem, da je dostop zaradi strmine (osredji del), zelo težko prehoden s smučmi. Zaradi tega tudi smučanje "po klasiki" ni povsem nedolžno!
Rote Wand je drugačna gora, težko je dostopna iz obeh strani (Sadnighaus, Kleine Zirknitztal), smučanje z vrha je alpinistični spust, v dobro zasneženih razmerah se da smučati max 40 stopinj, v slabše zasneženem vršnem delu se manj kot dobrih 45 st. ne da! Brez derez in cepina je nedostopen.
Proti pričakovanjem sta oba pobočja (Iz sedla Ruden Scharte in pod bariero) , ki sta orientirana na sever še polna pršiča, vse to govori, kako težko je "zadeti" optimalne razmere (varne pred plazovi, spomladansko odjenjane...)
Velikonočni dnevi so me popolnoma navdušili, vse te ture so izvedljive v enem dnevu, zato domača postelja zelo paše, pa čeprav je treba v teh spomladanskih razmerah zapustiti rjuhe že skorajda sredi noči.
Vse bolj bo potrebno "pametno" izbirati cilje, snega je še dovolj, a ture, ki se začno na smučeh (in se do avta tudi prismuča) bodo vse težje izvedljive, zato takšne kot so v Zirknitztalu še bolj veljajo!

Več informacij

https://photos.google.com/share/AF1QipMEYkDFFNpp0J8npW7mjdZ-k4DWjXVLE4IdjIp0wg541it4uKsd_XGuaNjbwPauLA?key=dU53dksxNS1PSktEVGREMFZUUG41M2tPeHZJVUNn

Zadnja sprememba: 17.09.2022 ob 15:01

Povej naprej:

Poglej si še

Toliko vrhov naokoli, pa trikrat na istega!

Toliko vrhov naokoli, pa trikrat na istega!

Visoke Ture, skupina Goldberg | Schlapperebenspitzen | Jugozahodne vesine
Marijana & Marko
Kredarica,vmes na Triglav in v dolino

Kredarica,vmes na Triglav in v dolino

Julijske Alpe | Kredarica | Iz Krme
Franci Pogačar

KOMENTARJI

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...